måndag 22 februari 2010

Barbaresco Nubiola 2005 (Pelissero)


Efter ytterligare en akt av barmhärtig magnitud har BV-Ingvar skänkt oss en tanke och sålunda inhandlat och delat en låda av kvällens vin med oss. Pelisseros Nubiola Barbaresco 2005 har slumpats ut på Superbest ett par gånger under hösten/vintern till det veritabla fyndpriset DKK100, vid en snabb sökning dyker vinet upp lite varstans med prislappar på både €32 och $48.
Våra kunskaper om Giorgio Pelissero är synnerligen begränsade, vi har hört talas om en viss förkärlek för ny ek men känner oss ändå lugna efter ekallergikern Ingvars smakprov.

Nubiolan är mycket tilltalande i glaset med djup rubin och blankt skimmer. Doften är stor och solid redan från början - surkörsbär, röda vinbär och mandelmassiga fattoner. Rökighet och tjära finns också med från start. Vinet utvecklas ganska rejält efter någon timme i glaset då allt blivit lite mer slimmat och elegant men ger fortfarande ett robust och välmakat intryck - visst är faten ganska långt fram i doftbilden men på ett medvetet och proffsigt sätt. Ett väldigt trevligt vin att sniffa på.

Det råder en nästan total samstämmighet mellan doft och smak, stabila syror och nyponfinkornig tanninstruktur. Stort i munnen och eftersmaken är av god medellängd, inga som helst anmärkningar på ekhanteringen - tänk något i stil med Renato Ratti.
Vinet är fullpackat med fin frukt och kommer att växa ytterligare med lite lagring. Ett av årets klipp.

(17p/20)

12 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Kul att ni gillade det Billiga Vinet. Great minds drink alike

Italienska viner sa...

Gillade! "Great minds like a drink"?

/Patrik

Finare Vinare sa...

Kul att höra om nollfemman, värsta klippet! Vi testade Pelisseros nollsexor hos Moestue - Nubiola, Tulin och Vanotu - och det var härliga viner, som väntat.

Giorgio Pelissero är en verkligt proffsig och pålitlig vinmakare, och när vi kallade hans viner moderna rynkade han på näsan och sa "jag är mer traditionell än många som kallas traditionalister". Men visst kör han med rotofermentorer och visst använder han ny ek, fast utan att den blir störande...

Italienska viner sa...

Jag kan tänka mig att 2006:orna kan vara väl så bra om inte snäppet bättre?
Det gäller att hålla koll på Gobivin/Superbests kampanjer framöver!

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Patrik ! Jag ser mig inte som ekallergiker. Det är vinmakare som saknar omdöme och integritet jag inte tål. Ge mig Movia, Bressan eller Rojac sju dar i veckan. All ek är ju inte fjäskig.

Italienska viner sa...

Såklart Ingvar, men erkänn att "ekallergiker" är ett punchigare epitet än "ektolerant fast endast om producenten är omdömesfull och har god integitet"?

:-)

/Patrik

andersuw sa...

Bara att gratulera till detta fynd Patrik! Har varken provat 05:an eller 06:an men däremot både 01:an och 04:an. Båda dessa har varit synnerligen prisvärda även till vad som kan betraktas som bra normalpris (20-25 €).

Jörgen Andersson sa...

Idag kan vi konstatera att Nubiola 06 finns i bolagets exklusiva släpp för 320 kr. Så det verkar vara ett rätt bra ni gjorde där!

Italienska viner sa...

Jo men 2006:an kanske är 3 ggr bättre? :-)

Superbest i Charlottenlund (den olyxiga) har 2 för 300DKK som stadig kampanj.

/Patrik

Italienska viner sa...

Jaha, kollade precis Gobivins ordinariepris är 149.95DKK.

/Patrik

Finare Vinare sa...

Knäckande bra pris tycker vi som köpte Nubiola 06 idag på SB. Precis lika knäckande som goda 2006 LN för 89 DKK. Finns den kvar på SuperBest fortfarande?

Italienska viner sa...

LN 2006 finns fortfarande men kostar nu 99.95DKK.
Den danska kronkursen börjar ju för övrigt hitta tillbaks till vettig nivå.

/Patrik