söndag 27 december 2009

Vino Nobile di Montepulciano 2006 (Poliziano)


Efter all mastig julmat växlar vi ner med parmesanpanerade kalkonbröst och rigatoni con zucchini som kräfva ung och saftig Sangiovese från stabil storproducent i hyllad årgång.

"Poliziano" betyder att man kommer från Montepulciano och var 1400-talspoeten Angelo Ambroginis smeknamn. När Dino Carletti 500 år senare planterade sina första 22 ha vinrankor bestämde han sig för att hylla den gamle stöten och döpa vingården till Poliziano.
Idag håller sonen Federico i spakarna och man är många gånger större med bland annat odlingar i hippa Maremma varifrån deras Mandrone di Lohsa kommer, Vinös har nyligen provat 2006:an och gjorde i alla fall oss sugna. Asinone är deras prestige VNdM, Le Stanze och In Violas Cortona supertoskanerna.
Vi fick tag i den vanliga Vino Nobilen och ger den lite andrum i karaffen.

85% Prugnolo gentile, som ju är den regerande sangioveseklonen i regionen, beblandas med Colorino, Merlot och Canaiolo som får ligga till sig 14-16 månader på 2/3 barriquer och 1/3 traditionella fat.
Fathanteringen är sanslöst professionell och känns vid första påseendet inte det minsta överväldigande vilket annars ofta kan vara fallet med unga toskanare. Slösaktigt rik på mörk frukt med syrliga inslag av moreller och röda vinbär möter en lätt charkuterirökighet som vecklar ut sig allt efter som minuterna går. Man fastnar med nosen i glaset och bara trivs.
Läder och garam masala bryter sig loss liksom en frisk örtighet som av mynta och oregano.

Trevlig munkänsla med varsamt accentuerade syror som förvisso är av det klart ungdomliga slaget men icke desto mindre trivsamma och välkomnande. Allt känns väldigt genomarbetat och inget har lämnats åt slumpen.
Till maten kan vi inte tänka oss någon bättre matchning - klockrent samarbete mellan syrlighet, sälta och sötman från zucchinin.

Mycket trevlig årgång som säkert kan ligga till sig ytterligare men presterar på hög nivå redan nu. Helt klart fyndigt.

(18p/20)2 kommentarer:

Mr J sa...

Låter bra, särskilt mot bakgrund av att jag stoppat undan fem flaskor. Det skall bli spännande att i kväll prova Poliziano mot två andra Vino Nobile.

Italienska viner sa...

Ska med intresse följa resultatet av din provning.

/Patrik