fredag 25 december 2009

Vaio Armaron 1999 (Masi)


Exotiska exkursioner i stil med portvin och madeira känns otänkbara en julaftonskväll när man, likt oss, tillhör den italientalibanska minoriteten.
Efter en dramatisk "midnattsmässa" (tidigarelagd två timmar på grund av Ratzingers vacklande hälsa) som innehöll mer dramatik än vanligt väljer vi en amarone med några extra år på nacken som får agera kontemplationsinstrument till panettonen och pandoron.

Vaio Armaron är en vingårdsbetecknad amarone i traditionell stil a´la jätteproducenten Masi och ingår i SB:s standardsortiment. 60-65% Corvina, 20% Rondinella, 15% Molinara och vissa år fyller man på med Dindarella.
Appassimento är ju en välkänd vinifieringsmetod i Sverige, där amarone och ripasso av någon anledning är populärare än på andra håll i världen, så vi hoppar över teknikaliteterna - 3 år på stora fat och 4 månader på mindre körsbärsdito kan dock vara värt att nämna.

Inledningsvis blir vi översköljda av skokräm men den försvinner ganska snart och lämnar fältet fritt för en sensationell körsbärs- och dadelorgie som klingar ut i sukat och färska fikon. Alkoholen (15,5%) känns väl integrerad och man skönjer delikata mognadstoner i mörka nyanser, stilkaraktäristisk torkad frukt finns på plats och en trevlig syrlighet gör att anrättningen känns mycket vital.
Vi känner oss manade att plocka fram en rejäl, alldeles nyproducerad, bit 36 mån Parmigiano Reggiano och då blir upplevelsen på något sätt komplett.

Ett alldeles underbart ostvin och helt klart årets amaroneupplevelse, ett och annat extra år i källaren har gjort susen.

(18p/20)
nr 2419

2 kommentarer:

Micke sa...

Jag provade det här vinet för två veckor sen och håller med om upplevelsen. Förra sommaren drack jag 98:an som jag tyckte var ännu bättre. Helt klart är Vaio´n ett vin att vänta på i minst ett decenium.
Ha det bra.
/Micke

Italienska viner sa...

Hej Micke!

Jo, det verkar som att dessa klarar några år på rygg vilket inte alltid är fallet med amarone tycker jag - det blir lätt för mycket russin och portvin kvar efter ett tag.

Vi har en 99:a kvar som får vänta och två 01:or som snart ska provas.

God fortsättning och ha det gott
/Patrik