torsdag 17 december 2009

Aglianico 2007 (Tenute Rubino)


December månads nyheter ruvade på en syditalienare i det lägre prissegmentet som framställts på 100% aglianico och spenderat 6 månader på stora fat.

Mörkt blåröd med intensiv lyster. En trivsam doft av keramisk glasyr och solvarma jordgubbar.
Efter ett tag märks lakrits, lite bordelaisiskt grön paprika som skänker viss elegans och en tydlig men inte oangenäm parfymerad ton. I munnen är vinet avrundat utan några allvarligt menade syror och tanninerna upplevs som snälla - en känsla av frukt som är odlad i varmt klimat helt enkelt.
Ett trevligt, okomplicerat vardagsvin i en stil som jag tror de flesta kan gilla, lite som de där Bo Hagström-programmen på TV ungefär.

En jämförelse med D´Angelos Sacravite för ungefär samma pengar ger vid handen att man inte åker över sundet efter vatten, Basilicata-aglianicon har mycket mer "edge" och personlighet i form av frisk syrlighet och en ren stil.
Pugliesen är enklare men lockar icke desto mindre till återköp.

(14,5p/20)

3 kommentarer:

andersuw sa...

Ni hann före Patrik. Vi har inte hunnit med att prova ännu. Skapligt om än långt ifrån lysande låter det som. Och mer kanske man inte kan förvänta sig för 80 kr, i alla fall på den här sidan sundet.

Jag ser i mina noteringar att vi tidigare druckit ett vin från Tenute Rubino, närmare bestämt en Primitivo vid namn Visellio, årgång 2004, som begåvats med inte mindre än fem klasar i Duemilavini. Så producenten har troligen visst anseende.

Detta var nog den bästa Primitivo vi druckit. Fast det säger kanske inte så mycket. Primitivo är nog inte riktigt vår grej. Och det vimlar ju inte direkt av ambitiösa viner gjorda på den druvan. Så den Re Manfredi 2003 som vi konsumerade strax efteråt var utan vidare vår WOTN. ;-)

andersuw sa...

Nu har även vi hunnit prova. Med beröm godkänt skulle jag nog säga. Ifråga om struktur och aromatik är vinet mycket representativt för Aglianico i den här prisklassen. Synnerligen gott vardagsvin för pengarna. Kan svårligen tänka mig att det finns särskilt många 80-kronorsviner på SB som kan konkurrera med det här.

Sedan är det mycket möjligt att ni har rätt i att D'Angelos Sacravite är ännu bättre. Vi får se till att stifta bekantskap med det vid tillfälle. Än så länge är det bara Caselle vi haft tillfälle att prova.

Italienska viner sa...

Du har nog rätt i att konkurrensen är begränsad i prisklassen.
Sacravite bjöd dock lite mer motstånd och det gillar vi men TR aglianico-beståndet har redan fyllts på! Trevligt bordsvin helt klart.

/Patrik