söndag 6 december 2009

Barolo x 5


Vi ger oss i kast med 4 st barolo 2004:or från La Morra, Serralunga och Monforte och eftersom vi hälsar "Billigt Vin"-Ingvar välkommen så måste vi kasta in en Fenocchio Bussia men då blir det en 2005:a, vissa saker får man helt enkelt leva med...
Vi provar halvblint och redovisar enligt F&V:s nära nog copyrightade "före och efter"-upplägg så att inga nyanser i förnedringen går förlorade.


Vin nr 1 - Tätast och mörkast i utseendet, rubinröd kärna med orange aura. Trevliga initiala toner av gummi, tjära och lite solution, lätt sluten men tar snart fart i glaset.
En ljus och elegant frukt med slank figur, ren och frisk.
Höga och väldefinierade syror och smidiga tanniner, tämligen lång eftersmak.
Kan detta vara Cerrati 2004:an som vi gillar så skarpt?

Nix, vi är i La Morra och det är Fratelli Revellos Normale, en riktigt skön representant för stilen och årgången är sublim. (18p/20)


Vin nr 2 -En något ljusare barolo med ett gnistrande klart utseende. Mycket kraftig primärdoft av brasa och tjära, detta förvandlas efterhand till en lite dominant kalaspuffstendens och vi kan ana nya och kanske rent av rostade fat.
En lite mörkare frukt med körsbär i centrum, mandelmassa och muskotnöt stämmer upp.
Trevlig munkänsla med finkornig sandighet och en lång eftersmak.
Nya fat kan leda funderingarna till Revello?

Gajas Dagromis hämtar sin frukt från familjen Gromis gamla marker i La Morra och från en icke namngiven odling i Serralunga. Tanken ska vara att kombinera La Morras elegans med Serralungas kraft och det funkar men faten är i dagsläget en smula överväldigande. Vi hoppas på bättring med åren för frukten verkar vara i prima skick. (16p/20)


Vin nr 3 - Ännu något ljusare och med en intensivare orange periferi ståtar det tredje glaset. En försiktig slutenhet i första sniffen men kommer snabbt upp på banan; kirsch, däck och asfalt.
En ljuvlig bärextraktion leder armadan av doftintryck som stiger upp ur glaset, vinet blir bättre och bättre under hela provningen.
Stor och nästan eldig i munnen, perfekta tanniner och en lång elegant eftersmak i den mörka chokladens tecken.
Vi har aldrig smakat Aldo Conternos normale men kan detta vara densamma?

Jag säger bara"DKK132" och "gruppeköb" så vet de flesta vad jag talar om - detta visar sig vara samtliga runt bordets enda gemensamma favorit. Cerratin fortsätter sitt segertåg och övertygar vid varje tillfälle man plockar fram den - abbans, nu har vi bara 33 flaskor kvar... (19p/20)


Vin nr 4 - En något dovare lyster men en ljus och vacker orangerodnad i stil med en hötorgssolnedgång. Här är det stängt i början men med lite luft blåser snart dörren upp; sottobosco, moreller och tryffel följs av rosor och tjära - ett skolboksexempel, klart bäst till ostarna.
Eftersom vi bara har en riktig traditionalist i uppställningen så måste detta vara Fenocchio Bussia 2005:an?

Fantastiskt! Äntligen en korrekt gissning, hade man å andra sidan missat på denna vore det nog dags att kolla upp det sensoriska centralorganet - tydligare än så här blir sällan en barolo. En helt suverän representant för sin stil som fick tre stjärnor och 19p i Decanter och jag vete sjutton om jag inte höjer med en halva bara för att jag gillar den ärliga stilen. (19,5/20)


Vin nr 5 - Ljusaste vinet är också lite lätt slöjigt. Doften bjuder direkt på en stor bärighet i form av amarena och bigarråer. En hel del lösningsmedel bjuder upp och ger ett generöst och sympatiskt doftintryck.
Smidig i munnen med en sandig tanninstruktur och god längd.
Kan månne Gaja få till den här lättillgängligheten i kombination med elegans?

Det kan han kanske men inte här inte, detta är Aldo Conternos Bussia Soprana och druvorna hämtas från olika gårdar i Bussia, Monforte. 15 dagars maceration och lagring på stål och botti men likförbaskat en avrundad munkänsla och öppenhet i doften - gjort av snubbar som har koll. (18p/20)9 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Hej Patrik, Tusen tack för en väldigt trevlig och lärorik eftermiddag. Det var verkligen kul att parallell-prova så olika stilar.

Finare Vinare sa...

Men hörrni, vad ni håller på! Den här övningen skulle varit ett nöje att delta i. Och väldigt kul att 04 Cerrati fortsätter att skörda lagrar. Aldo Conternos "Bussia Soprana" är ju en smickrande gissning. Fast Cascina Cucco står tydligen minst lika bra på sina egna ben!

Det blir hårdbevakning på Fenocchio framöver.

Italienska viner sa...

Ingvar - jättekul att du kunde komma, det måste upprepas.

FV - "Cerrati 2004 rules...fatly" står det som graffititag här ute på husfasaden.
Vi har lite Fenocchio 2005:or på ingång som ska bli riktigt spännande.

/Patrik

Henrik sa...

Jag hade inte provat Cerrati, men hängde med på ett sexpack blint.
Efter att ha provat en, säger en endaste flaska, ångrar jag redan att jag inte tog åtminstone ett tolvpack ...
Nåväl, man kunde också ha blivit helt utan. Jag finner glaset halvfullt, oavsett att fem är 28 färre än 33.
I övrigt, vilken sjujävla uppställning.
Conternon låter inte illa, inte illa alls. Det är intressant att Gaja hamnar på efterkälken, oavsett att allt jag läst tyder på att en femårig Gaja är med långsam fart på väg att lämna blöjåldern till förmån för trotsåldern. Sedan är det bara de oppositionella tonåren kvar att genomlida innan det blir utdelning ...
Fenocchion sätter vi bevakning på, låter fabulöst fin.

andersuw sa...

Intressant provning utan tvekan. Att Cerrati 2004 fortsätter att visa framfötterna kommer ju inte oväntat. Det gläder mig också att Revellos "normale" 2004 hävdar sig rätt väl i sällskapet. Vi har varit väldigt imponerade av de vingårdsviner från Revello som vi druckit (Conca, Gattera, Giachini) i lite äldre årgångar (98, 99). Skönt att se att basbarolon inte vansläktas och förmår visa framfötterna även i unga år.

Allra mest gläder jag mig dock åt att Fenocchios Bussia 2005 helt verkar motsvara förväntningarna. Jag köpte en sex-pack av 2004:an under hösten, utan att ha haft tillfälle att prova först. Så nu är det bara att hoppas att den är minst lika bra. Några 19p i Decanter kan visserligen inte 04:an skryta med. Den har dock fått väl så mycket beröm på annat håll och årgången som sådan var ju som bekant inte helt oduglig i Piemonte. ;-)

Italienska viner sa...

Hej Henrik!

Kul att du gav dig på Cerratin, men 5 kvar låter ju alarmerande - jag såg att det fanns en knappt halv pall kvar förra helgen hos Carlo...

Såklart är barolo 2004:or generellt på tok för unga men när en ung barolo i en god årgång är i balans finns det inte mycket annat drickbart som kan mäta sig.

Anders - vi köpte Revellos Giachini 2005 i somras men den ger vi nog 5-7 år, visst är det Gattera som är i princip oekad?

Fenocchio Bussia 2004 låter i sanning väl så stabilt...

/Patrik

andersuw sa...

Ja, just Gatteran lagras enbart på botti medan alla andra Barolo från Revello enbart lagras på barriques (varav 20% nya för "normale" och 50% nya för övriga tre).

Men att döma av de 98or och 99or vi provat behöver man inte vara ett dugg orolig för hur eken integreras i något av vinerna. Ekinslaget är inget man ens tänker på när man öppnar dessa flaskor, trots att ekhysterin var som allra värst i Langheområdet just i slutet av 90-talet.

För övrigt lät det ju som ni inte hittade särskilt mycket barriquetoner i den unga "normale" ni testade heller. Eller vad säger du?

Har ni provsmakat Giacchini 2005 ännu (jag menar efter besöket på gården)? Det är annars säkert klokt att låta den vila några år. Fast inte mer klokt än för vilken Barolo som helst. Mitt preliminära intryck är att Revellos viner blir drickmogna förhållandevis snabbt. Eftersom de också tycks mogna osedvanligt väl är ju detta alls inget att hänga läpp för. Snarare skänker jag dem en extra tacksamhetens tanke för det.

Italienska viner sa...

Nej, du har alldeles rätt i att man inte behöver vara rädd för hur bröderna Revello hanterar barriquerna, de har suverän fingertoppskänsla. Däremot vore det spännande att prova Gatteran med denna nyförvärvade kunskap - när vi testade den sades inget om att den skilde sig från de övriga.

Vi har inte provat Giachinin sedan i somras, vi köpte just 2005:an för den kändes extremt lagringsduglig.

/Patrik

castor fiber sa...

Sent om sider snubblar jag över denna post.
Lusläser nätet efter Aldo Conternos alster.
Har precis köpt på mig av cicala/colonello och romirasco. Ned i korgen dök även en standard barolo från -07 som skall avsmakas imorgon. Visst, -04 är ett annat år men dina rader gör mig inte mindre sugen inför stundande smakprov.
Härligt att du skrivit om vinet (men i annan årgång) och härligt att du etikettsorterat producenter :)