Vi plockar fram 2005:an av Domenico Clericos Barbera d`Alba Trevigne, årgång 2007 finns i decembersläppet.
Domenico Clerico är en kultförklarad autodidakt som gått sina egna vägar i vinmakandet, han tog över familjegården i Monforte 1977 och gjorde sig snabbt ett namn med sina lite kontroversiella viner. Han äger idag mark i flera förstklassiga lägen; Ginestra, Mosconi och Pajana. Hans barolo Ciabot Mentin Ginestra är en favorit och flaggskeppet Percristina har vi bara sett på bild.
Clerico har fått Tre Bicchieri i GR säkert tjugo gånger vid det här laget och tillhör således en av de mest dekorerade italienska vinmakarna någonsin.
Redan när vi häller upp känner vi en söt vaniljton skjuta upp ur glaset, en blåbubblig mörkröd vätska med bläcksvarta reflektioner.
Marsipansötma och mängder av mörka bär, bakkryddor och en syltighet som inte känns helt ursprungstypisk.
Ett helhetsintryck i doftspektrat lutar åt "lätt överextraherat med fatöverslag".
Munkänslan är bedrägligt elegant med ganska direkta syror som attackerar våra grillade lammkotletter på ett angenämt sätt, utan mat blir vinet dock lite "nya världen"-påträngande med sin lätta sötma och generösa ekrondör.
En av de mer atypiska barberorna på länge, man kan (och bör?) använda ny ek ihop med den här druvan på ett betydligt subtilare sätt.
Det kanske är både möjligt och troligt att ytterligare något år i källaren hade gjort Trevigne gott, vi har en flaska till som får vänta men vi ger nog inte 2007:an förnyat förtroende.
(14p/20)
nr 95596
5 kommentarer:
Hmm. Det där lät ju inte så jättekul. Har ni haft tillfälle att prova Correggias Marun ännu? Misstänker att ni kommer att finna vissa likheter på stildimensionen (även om jag nog skulle satt ett något högre betyg på den Marun jag provade än ni satte på Trevigne).
När ni nu är i Barbera-tagen bör ni inte försumma att prova Peccheninos Quass. Skulle kunna tänka mig att den kan falla er på läppen. Ni gillade ju Elio Grassos Barbera och jag misstänker att det finns klara likheter mellan den och Peccheninos (trots att jag aldrig druckit Grassos Barbera, bara hans Barolo), d.v.s. inte rustikt utan snarare modernt elegant men med alla druvans och regionens kännemärken omsorgsfullt bevarade.
Själva ser vi fram emot att prova några av Paolo Conternos Ginestror över julhelgen. Både hans Barolo (04/05) och hans Barbera (07) ligger på lut i den tyska avdelningen av vår källare. Och av era rapporter att döma var det ju inget större fel på någondera. ;-)
Nej, vi har inte fått korn på Marun ännu men ser fram emot att hitta den så småningom.
Peccheninos Quass låter mer som vår kopp te, ska man styra undan för någon årgång eller?
Wow, vilken jul ni har att se fram emot! Var handlade du dessa? Jag har försökt att få kontakt med Fischer-Trezza via tiotalet mail men inte fått svar ännu, finns de hos någon annan tysk?
/Patrik
När det gäller Peccheninos Quass tror jag knappast man behöver resa varningsflagg för någon av årgångarna från 2004 och framåt. Av just Quass har vi själva bara provat årgång 2005. Men Pecchenino är en vinmakare som åtnjuter det största förtroende i båda våras och andras ögon så det finns inga skäl att tro annat än att övriga årgångar håller ungefär samma klass.
Vad som också kan vara bra att veta är att Pecchenino medvetet gör sin Quass med lite högre syra än normalt. Som han själv uttryckte saken vill han inte att vinet ska börja kännas lite trött efter några år, vilket annars kan vara fallet med just Barbera. Så man kan nog räkna med att även flaskor som hunnit få några år på nacken fortfarande håller måttet.
Jag tyckte mig se att Peccheninos viner går att hitta utan större problem i Danmark. Får ni tag i dem bör ni naturligtvis inte försumma att även prova det vin som han är mest känd för, d.v.s. Sirì d'Jermu (tidigare Dolcetto di Dogliani DOC, numera Dogliani DOCG).
Vad gäller Paolo Conterno finns vinerna att köpa på bl.a. C&D:
http://www.c-und-d.de/
Hur är Superiores priser på Pecchenino? De har visserligen inte Quass men en del annat; EUR15 för Siri d´Jermu 2007 och EUR27 för basbarolon till exempel?
/Patrik
Priset på Sirì d'Jermu är helt OK. Vare sig fyndpris eller opris om man jämför med vad man får ge på annat håll. Vi betalte 11 euro på gården för ett drygt år sedan och priset där kan mycket väl tänkas ha gått upp någon euro sedan dess.
Basbarolon, som jag tror heter "San Giovanni" fr.o.m. årgång 2005, har jag tyvärr inget att säga om i vare sig pris- eller kvalitetshänseende. Vi kände inte ens till dess existens när vi besökte Pecchnino senast och kom oss därför inte för med att fråga efter den. Toppbarolon, Le Coste, är mycket bra i sin första årgång (2004), men så mycket som Superiore vill ha för den (49 euro) skulle jag ändå inte betala. Vi gav 35 euro på gården och den borde gå att hitta i handeln för under 40.
Skicka en kommentar