måndag 30 november 2009

Barbaresco 2006 (Produttori del Barbaresco)


Ny färsk årgång som verkar varit gynnsam i Barbaresco och som onekligen väcker nyfikenheten inför nästa års barolosläpp.
Antonio Galloni har hyllat PdB´s 2006-normale som deras bästa någonsin så förväntningarna är höga trots att vi varit i Danmark och handlat 12-pack till styckpriset av ett enklare bordsvin.

Man känner nästan igen utseendet med den gracila transparensen och den vackra, orangetingerade rubinrodnaden vid det här laget.
Primärdofterna presenterar alla de röda och mörka bären inklusive geléhallonen och de reducerade jordgubbarna som ångar i grytan. Efteråt kommer pomerans, kanel och andra glöggkryddor tillsammans med nypon och nybehandlat läder. Finlemmade stråk av sötlakrits och granris i tredje hand.
Ljuvligt traditionell men mycket generös och faktiskt vidöppen i glaset, en liten tendens till järn eller blod och muskotnöt komplicerar helhetsintrycket ytterligare - riktigt trevligt!

I munnen blir man varse ett genuint hantverk med en hög och frisk syrlighet, en tight smakkärna med rejält broderad periferi. Tanninerna är läskande och mouthwatering av druvskal allena och inte torrtråkigt ekframtvingade. Sympatisk eftersmak som stannar och sjunger ut.
Kort sagt: ett skolboksexempel på välbalanserat vin.

Gallonis 92p är absolut välförtjänt, detta är en barbaresco i toppform och man blir ju riktigt nyfiken på riservorna...

(18,5p/20)22 kommentarer:

Henrik sa...

Vågar man hoppas på en Barbaresco-express - med leverans till Mälardalen?
Nähä, inte det.
Synd, för vinet låter fantastiskt. Intressant att SB fortfarande har 04:orna. Tycker faktiskt att 04:orna försvarar även det priset med stor bravur.

Italienska viner sa...

Hej Henrik!

Jag håller absolut med dig - 04:an är riktigt bra och ett fynd för sina SEK219. 06:an har en växel till och kostar just nu DKK80...redan vid köp av en låda har du tjänat ihop till bensinen - t o m från Mälardalen!

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

...och plötsligt så känns väntan till måndag evighetslång

Mr J sa...

Philipson brukar väl bunkra upp rejält, så har man tur finns det några lådor kvar i vår eller sommar när det är dags att lägga ut semesterrutten.

Anonym sa...

Var hittar men Philipson Wine? Kan man så att säga köpa direkt från butik eller är det bara onlinebeställning som gäller?

/Marcus

Kayaker sa...

80 danska? Det låter ju som om det är som att stjäla godis från småbarn. ;-)

Italienska viner sa...

Bit ihop Ingvar!

Mr J - Philipsons priser åker berg-och-dal-bana hela tiden, plötsligt är det ordinariepris som gäller.

Marcus - man online-beställer, för att ta del av kampanjpriserna,och hämtar själv.

/Patrik

Finare Vinare sa...

Grymt tack för lådshoppingen, Patrik!
Skönt att det levererade som väntat, jordgubbar, nypon och pomeranser låter underbart. Vi längtar redan till första sippen...

Winebloggers of the world - unite and take over!

Dansk i 08 sa...

Ang Philipsons berg-och-dal bana kollade mina köp av PdB:

1997: 169 dkk (köpt dec-02)
1998: 129 dkk (dec-02)
1999: 99 dkk (dec-03)
2000: 79 dkk (jan-04)
2001: 79 dkk (mar-05)
2005: 99 dkk (okt-09)

Vintresserad sa...

Om ngn från Sthlms-trakten är på väg till Köpenhamn och har vägarna förbi Philipson Wine i Kokkedal så är jag mycket intresserad av ett "Gruppeköb" av denna!
MVH - Vintresserad

MMM sa...

Jag som arbetar i DK hade missat detta enorma klipp, så jag tackar och bockar - en låda beställdes idag. De har även 2005:an för samma pris, och egentligen borde den vara minst lika bra eftersom det inte gjordes riservor. Det finns andra viner som känns klart intressanta - Argiano Brunello 2003 för 59/99 DKK (37,5/75 cl)?

Andreas sa...

Spräckte egentligen min budget på nyhetssläppet idag, men detta kan man väl inte missa? Jag bor i Göteborg och kan tänka mig en tur till DK i helgen. Någon som är sugen på att dela kostnaden?

Tips på andra fynd hos Philipson tas tacksamt emot.

Italienska viner sa...

Verkar nästan vara dagspris på barbaresco i Kokkedal, nu kostar 2004 DKK100, 2005 DKK90 och 2006 DKK80 när den åter finns i lager på torsdag...

DKK80 för Rattis 2007 Langhe Nebbiolo är väl bra men inte om man betänker att man får en 2006 barbaresco för samma pengar.

/Patrik

Finare Vinare sa...

Rattis LN 07 har en mörk frukt och lite rufsigare pang-på tanniner. Om det är det vad man är ute efter så är vinet faktiskt mkt bra - något av en motsats till PdB...

Italienska viner sa...

Aha, intressant - jag hade nog gissat på att Ratti skulle satsat på en slankare och elegantare version av sin L.N.

/Patrik

Anonym sa...

Andreas, jag kan tänka mig att dela kostnaden. Har en låda på g.
/Janne

Andreas sa...

Janne, maila mig på ornerfeldt@gmail.com. Vi är ett par stycken som ska beställa idag, sen är planen att hämta upp det på lördag.

Anonym sa...

Vad är det som händer i Danmark?

Dricker dom sig redlösa på "den lille" och Nebba innan man tar en raid i butiken med prislappsmaskinen?

Varför är det bara tyskar som levererar till oss förtappade svenskar?

/Martin W

andersuw sa...

MMM: Varifrån kommer uppgiften om att Produttori inte avser att släppa några riservor i årgång 2005? Enligt vad Galloni har att förtälja har de riservor på lut inte bara i årgång 2005 utan också 2006 och 2007. Se här:

http://www.viaswine.com/images/pagine/cantine/Wine%20Advocate%20Produttori%202004%20Cru%20recap%20Oct%202008.pdf

Niels sa...

Philipson hævder i en reklamemail idag (7/12) at PdB ikke producerer riservaer i 06. Om det er rigtigt er sværere at sige, men de har en åbenlyst god kontakt til producenten..

"Produttori del Barbaresco producerer ikke deres berømte enkeltmarksvine i årgang 2006, så disse indgår alle i dette blend!"

/Niels

andersuw sa...

Tack för påpekandet Niels. När det gäller 2006 står i så fall uppenbarligen uppgift mot uppgift. Galloni har just (oktober 2009, WA #185) provat både Produttoris "normale" 2006 och deras riservor 2005 (som således definitivt torde finnas i sinnevärlden även om de inte finns att köpa förrän i början av nästa år). Han passade därvid på att uppdatera den information jag länkade till i mitt tidigare inlägg:

The Produttori del Barbaresco have another set of wonderful wines on their hands with these new releases. The Produttori have long made delicious, ageworthy Barbarescos, but in the last few years the overall level of quality and consistency has gone up several notches. Best of all, prices have remained exceedingly fair. The 2005 Riservas are worthy successors to the magical 2004s. The 2005 have more overt fruit than the 2004s but lack the explosive, layered quality that defines so many of the wines of that magical harvest. Still, these fine, traditionally built Barbarescos deserve serious attention. The estate’s fans will be delighted to learn that Riservas are planned for the 2006, 2007 and 2008 vintages. Readers who want to learn more about the Produttori may want to revisit my article on www.erobertparker.com for notes on a number of the estate’s legendary, benchmark wines.

Italienska viner sa...

Tackar för heads up Niels men inga riservor 2006 låter otänkbart, särskilt om man tar PdB´s egen vintagereport i beaktande...

http://www.produttoridelbarbaresco.com/notizie_en.htm

/Patrik