lördag 3 oktober 2009

Barbaresco 2006 (Livio Pavese)


Man får verkligen leta med ljus och lykta efter något intressant i det permanenta oktobersläppet. I vanlig ordning råsatsas det på enkla bordsviner som potentiellt kan skapa volym och det är väl helt OK, det finns gudskelov andra sätt att handla vin på.

En barbaresco hittade vi i alla fall och det är inte fy skam, producenten är okänd för oss men vi kan inte gå hem tomhänta.
Livio Paveses hemsida är gravt undermålig och berättar egentligen bara om det absurt stora sortiment man har - 25 viner i lika många denominazioni ger ett lätt kluvet intryck.
SB ger i sedvanligt knastertorr och saklig (?) anda sparsmakade detaljer som att 40% av vinet lagrades 4 månader på franska barriquer och resten befann sig i 2 år på gamla 500 l-fat. Från vilka växtplatser man hämtat druvorna kan jag inte hitta.

Det är ett väldigt ljust vin i nästan granatäppleröd dress. Doften är extremt sluten men vinet är ju vådligt ungt så vi ger det en rejäl luftning.
En blyg och tillbakadragen skapelse även efter två timmar i karaff, lätta jordgubbspustar och en rätt så angenäm ton av kirsch lyckas vi locka fram. Blommor och gröna örter, tämligen eleganta läderreferenser tillsammans med ett uns tjära men ack så försiktigt.
På tok för anonymt i nosen - kan bara jämföra med gårdagskvällens Cuvée du Vatican CRV (ja, även jag Brutus...) som bjuder på långt mer minnesvärda upplevelser för halva priset.

Även i munnen blir det hela lite väl enkelt, taniga tanniner och lite trevande syror parat med en snopet kort eftersmak. Man kan förvänta sig lite mer av en barbaresco tycker jag, jämfört med Produttori del Barbarescos 2004 i samma prisklass står sig den här slätt.
Inget återköp för vår del trots att vi har hela året på oss.

(14,5p/20)
Nr 53374 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Härligt att få rapport så snabbt, Patrik. Vi fingrade på flaskan men kände på oss att den skulle vara ungefär som du beskriver den. Nu slipper vi testa!

Kul att du också gillade Diffontys CdRV!

Vi har en grej på g som kan vara av intresse. Dra iväg ett mejl till finarevinare at telia punkt com.

Per J. sa...

Jag provade denna ikväll tillsammans med Josetta Saffirios Barolo från 2004 och visst var Barolon något godare och mjukare, men jag tycker Livio Pavese var förvånansvärt trevlig. Lite kantig och tvär, men om den får ligga till sig lite tror jag den kan bli riktigt bra och priset tilltalar. Det blir nog några flaskor i källaren för mig.

Italienska viner sa...

Hej Per!

Jag tycker nog att det finns roligare alternativ, exempelvis PdB´s Langhe Nebbiolo 2007 visar upp en mycket piggare Nebbiolo-frukt och komplexare syrastruktur.
Men smaken är som tur är forskaellig.

/Patrik

Anonym sa...

You could easily be making money online in the underground world of [URL=http://www.www.blackhatmoneymaker.com]blackhat make money[/URL], You are far from alone if you haven’t heard of it before. Blackhat marketing uses not-so-popular or not-so-known ways to produce an income online.