söndag 4 oktober 2009

Moscato d´Asti 2007 (Bera)


Porliga och småsöta dessertviner kanske inte är det första man borde tänka på när man blickar ut på höstens första stormoväder? Eller kanske det går att lura sig själv för ett ögonblick och drömma om midsommarjordgubbar och primörer när man sitter med näsan i glaset?

Bera Azienda Agricola pumpar ut 60.000 pavor per år av denna deras enklare Moscato d`Asti och 8.ooo av den vingårdsbetecknade "su Reimond". Man gör även en spumante och en passito av druvorna från sina 12 ha moscato.

Blekgul med skira gröna nyanser. En nyduschad sauvignon blanc-doft med nässlor, fläderblom och hela baletten. Inte lika mycket piggelin och tutti frutti som man har vant sig vid med den här vintypen. Massor av frukt i form av päron och gula äpplen, en ton av torkade äppelringar och honung följer efter.

Förtjusande stickigt med väl avvägd sötma, ovanligt bra bett i de små pigga syrorna. Svårt att para ihop med någon efterrätt men alldeles utmärkt att sitta och sippa på en kulen, stormig söndagseftermiddag.

(15p/20)


5 kommentarer:

Fredrik sa...

Hej, jag tänkte ta fasta på ditt tips och beställa några 'fyndviner' på superiore.de. Har dock lite svårt att läsa mig till leveranssätt och leveranstid. Vad är dina erfarenheter?

Italienska viner sa...

Jag har väldigt goda erfarenheter av både Superiore och Gute weine.

Superiore är kopiöst snabba och skickar med DHL. EUR20 för 6 flaskor, EUR25 för 12 flaskor, EUR30 för 18 osv.

http://www.superiore.de/index.php?sid=6da9a91f94e15f91a6b010c60b418fc8&cl=info&tpl=delivery_info.tpl

Lycka till!
/Patrik

Fredrik sa...

Tackar, ska bli kul att se hur det fungerar :)

Italienska viner sa...

...och just det: glöm inte de 16 kronorna per pava till Skatteverket!

/Patrik

Fredrik sa...

What!?