lördag 26 september 2009

Barolo 2004 (Fratelli Revello)


Klockan börjar bli eftermiddag och solen kan steka på ganska bra när juni blir juli i Piemonte. Vi har precis genomlidit en OMFATTANDE rundtur hos Renato Ratti, ett stenkast uppför backen, när vi blir insläppta av en glad och trevlig kvinna hos Fratelli Revello:
- Please, come on in. I already have some visitors so if you don´t mind we skip the tour and start tasting right away?
Av ren och skär lättnad hasplar jag ur mig till hustrun och våra vänner:
- Puh, det var skönt att vi slapp den där j - la rundturen, vi har sett nog med tunnor för en dag.

Vi sätter igång med provningen och kvinnan talar omväxlande väldigt bra engelska och utmärkt italienska om än med en liten brytning - hmm, österrikiska?
Vi serveras alla fem barolosarna, somliga i tre årgångar: 2003, 2004 och 2005 samt deras lite speciella L´insieme. Allt är utmärkt gott och trevligt, vi samtalar och kommenterar vinerna på italienska och engelska med kvinnan och på svenska med varandra.
Efter en stund kommer vi in på frågeställningen varför SB missat denna kanonrepresentant för modern La Morra-barolo och hon förklarar att det tycks gått troll i hennes försök att övertyga monopolet om sina viners förträfflighet.
- Och det trots att jag själv är från Sverige, säger hon på klockren rikssvenska...

Hon heter Paola och är gift med ena brodern Revello. När hon hörde att vi talade svenska tog hon oss, sin vana trogen, för potentiella SB-representanter och höll sålunda masken för att höra vårt oförblommerade resonemang.
Jag börjar genast fundera på vad som sagts och huruvida tungan har sluntit?
Det där i början om att det var skönt att slippa rundturen påstod hon att hon inte hörde men jag tror henne inte.

Fratelli Revello gör fem olika barolo, förutom instegsditon som vi provar ikväll; Rocche dell´Annunziata, Vigna Giachini, Vigna Conca och Vigna Gattera.
Alla vingårdsbarolona är ljuvligt komplexa och jag minns särskilt Vigna Giachini 2005 som särdeles extraordinär.

Vi häller upp och luftar i c:a två timmar och får syn på en ganska mörk purpurrodnad med faluröda knutar.
Ur våra nyinköpta Open Up-glas studsar en pigg och elegant frukt upp och biter tag i nosen. Prima oljefärg och en olivtendens. Ett stort fång violer, sötmandel och jungfrubröst går i femininum medan parkeringshus, nybilsdoft och solvarma däck klingar maskulint.

Vi blir vänner direkt i munhålan, riktigt elegant och så långt från "cowboy-barolo" man kan komma. Tanniner och syror arbetar sida vid sida för att balansera varandra och samtidigt hålla ett öga på alkoholhettan och sötman - en bild av tomtarnas verkstad flimrar förbi.
En bit gruyère och chistera är ett utmärkt ackompanjemang till detta kontemplativa vin.

Jag är ett stort fan av den här eleganta La Morra-stilen och årgången tillhör en av de bästa. Få har bättre koll på den här baroloelegansen än bröderna Revello, det skulle möjligtvis vara nästgårdsgrannen Altare...

(18,5p/20)

19 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Fint skrivet och vinet låter underbart. Var handlar man Revello om man inte har vägarna om La Morra?

Italienska viner sa...

Jag vet inte om jag vågar säga superiore.de utan att det verkar riggat men i alla fall:

http://www.superiore.de/index.php?sid=32b13a7d7c49b632f2115eee03935a47&cl=alist&cnid=0b848e9df3c9363f6.13897130

Adriat Vin Import A/S i Danmark plockar hem till några Köpenhamnsbutiker men priserna är ganska råa.

/Patrik

andersuw sa...

Hej Patrik,

Kul att höra om dina positiva upplevelser av Revello. Även vi är svårt charmade av denna producent (även om vi ännu inte besökt gården).

Att så är fallet är vi själva lite brydda över. Med undantag för Gattera lagras ju samtliga Revellos Barolo uteslutande på barriques. Och då blir det vanligen (om än inte alltid) tummen ner från vår sida.

Men ... i de relativt mogna viner som i just detta fall varit vår inkörsport (Conca 1998, Giacchini 1999) har vi inte känt ett spår av ektoner. Eller rättare sagt: Man kanske kan se/känna att det varit små tunnor med i spelet om man redan vet det, men ekspåren är synnerligen indirekta och försynta och i vart fall inte det minsta störande.

Nu undrar vi litet nyfiket vilket intryck du har på ekfronten vad beträffar unga Barolo från Revello. För några sådana har vi, i motsats till dig, ännu inte druckit. Liksom vad vinerna kostar om man köper dem direkt från gården. Det blir Piemonteresa för vår del i sommar och detta är en av de producenter som ligger i "farozonen".

Italienska viner sa...

Hej Anders!

Kul att du hittat hit. Vi har druckit normale 2004:an ytterligare en gång sedan detta inlägget och intrycket är konsistent; en oerhört välgjord och tillgänglig barolo, förvisso av den lite modernare skolan även om jag inte tycker att eken är på något sätt framträdande. Som du säger så kanske man tänker på det om man vet om det.

Giachini 2005 och Conca 2005 följde med hem men 2004:orna är nog lite mer tillgängliga i dagsläget.

Jag tror att Conca kostade EUR 45 och Giachini EUR 40 på plats.

Vilka andra producenter ligger pyrt till inför sommarresan?

/Patrik

Italienska viner sa...

Glömde säga att normalen har bara 20% ny ek så det är förstås en faktor, Conca och Giachini ligger väl på 50% ny ek?

/Patrik

andersuw sa...

Klart jag hittat hit. Fattas bara annat. ;-)

Många igenkännande leenden (vi gillar uppenbarligen att trava i samma hjulspår) och dessutom ett och annat nytt korn värt att snappa upp. ;-)

Apropå Revello: Ja, jag misstänkte att de inte är alltför ektyngda i smaken ens som unga. Det är som sagt väldigt svårt att föreställa sig det när man dricker dem med 10 år på nacken. Väldigt fint utmognade är de också, alldeles bortsett från eken.

Priserna? Hmm. Ja, det är tyvärr som jag misstänkte även på den här fronten. Vad Superiore tar ger ju en liten fingervisning. Vi hade turen att ramla över de Conca och Giacchini vi nu så gärna sätter korkskruven i för 31 respektive 29 euro. Men sådana fynd gör man tyvärr inte varje dag. Har fortfarande några flaskor kvar i källaren men ångrar förstås, med facit i hand, att jag inte köpte fler när det begav sig. Den källa jag ramlade på sinade av förklarliga skäl mycket raskt.

Ytterligare en producent där vi hade förväntat oss en massa ek utan att i praktiken hitta den -- när vinerna väl nått sin mognad -- är Enzo Boglietti. Även han har ju gått i Altares skola och jag tror att han i de viner vi har i källaren (Brunate, Casa Nere och Fossati, alla i årgång 1998) använde barriques för hela slanten (även om han numera delvis använder botti). Även dessa viner är underbara nu. Tyvärr är han ännu dyrare än Revello om man vill fylla på med nya årgångar.

Producenter som vi överväger att "våldgästa". Oj, det är en lång lista och vi kommer säkert inte att klara av mer än en bråkdel innan de praktiska begränsningarna (inte minst bilens lastkapacitet) sätter stopp.

Men låt mig åtminstone nämna två till som jag ser att du, i motsats till mig, har direkt erfarenhet av.

Den ena är Paolo Conterno, som jag sedan länge haft ögonen på men ännu inte kommit mig för att besöka. Kul med ditt reportage därifrån (ja, vi vet av egen erfarenhet att man helst bör ha rekat väl innan man tar in okända vägar i de här trakterna ;-). Och dina recensioner var ju ytterst lovande. Skulle för övrigt även här vara tacksam för lite info om vad du fick betala för vinerna på plats.

Den andra är La Fusina, vars existens jag, skam till sägandes, var helt ovetande om tills jag läste din recension av vinet. Vi brukar bo i Doglianitrakten när vi är i Piemonte så jag sätter en särskild ära i att hålla koll på de Baroloproducenter som finns just där. Jag trodde det fanns fyra: Abbona, Ca' Viola (som gör Barolo fr.o.m. årgång 2006), Einaudi och Pecchenino (som gör Barolo fr.o.m. årgång 2004). Men nu vet jag att det finns en femte och vinet lät ju inte så dumt. Var kom du över det och vad fick du ge?

Italienska viner sa...

Paolo Conterno´s Ginestra 2005 är ett makalöst bra vin liksom hans Ginestra Barbera - chockerande djup i frukten och med harmonisk syrlighet - ett verk av människor som vet vad dom sysslar med. Fantastiskt trevliga dessutom.
Barolon kostade EUR 40 och barberan EUR 15.

Dogliani-barolo är jag dåligt bevandrad i, testade Einaudis Terlo 2005 i somras som var himmelsk och La Fusina 2004:an var också praktfull vilket sammantaget rimligen torde föranleda en framtida djupdykning i ämnet...
Priset på La Fusina var EUR 32 på ett enotek i Alba som du säkert varit på: Enoteca Fracchia & Berchialla.

Enzo Boglietti har jag aldrig provat men jag ska helt klart hålla ögonen öppna efter honom fortsättningsvis - alla som varit i närheten av Elio Altare bör kollas upp. Har du provat något från hans senare årgångar?

andersuw sa...

Ja vi ser starkt fram emot närkontakt med Conternos Ginestra. ;-)

Apropå Dogliani är bekantskap med två av dess fem Baroloproducenter sannerligen inte fy skam. Men en djupdykning kan ändå rekommenderas, t.ex. vid din/er nästa Piemontevända. Några ord på vägen:

Abbona är en med Piemontesiska mått mätt relativt stor producent (ca 30 ha) och mottagandet därför sällan särskilt personligt. Men vinerna är bra, kommer från ypperliga lägen (Faset i Barbaresco, Cerviano och Ravera i Novello och Pressenda i Monforte) och säljs till synneligen anständiga priser (från 18 € för Faset till 30 € för Cerviano sist vi var där). Även den palatsliknande nya källaren, som ligger insprängd i en kulle längs sluttningen ner från Monforte till Dogliani, är väl värd att beskåda.

Fratelli Pecchenino är Doglianis -- och således världens ;-) -- bästa Dolcettoproducenter. Även deras Barbera, som inte är lika känd, är högklassig. Att också deras första Barolo (Le Coste 04) skulle vara det kom därför inte som någon överraskning. Årgång 05 fick för övrigt "tre bicchieri" nu i höstas. Orlando Pecchnino, som vi hade förmånen att träffa när vi var där, är en lite äldre man med mer av "finsk" än "italiensk" charm. Vi njöt omåttligt både av pratstuden och vinerna och kommer mer än gärna tillbaka hit. Barolo Le Coste 2004 finns för övrigt på Superiore för 49 €. Vi betalade 35 på gården.

Giuseppe (Beppe) Caviola är "consulting oenologist" för halva Piemonte (inklusive exempelvis Paolo Conterno) men har också en egen liten gård med det fyndiga namnet Ca' Viola. Från årgång 2006 kommer man även att kunna erbjuda Barolo (Sotto Castello di Novello). Det blir säkert ett toppvin. Den "gossen" kan uppenbarligen sina saker. Annars skulle han inte ha den position han har. Och han har knappast råd att slarva på hemmaplan. Det skulle vara negativ rekalm för konsultverksamheten. Vi gillar sedan tidigare andra viner härifrån, allra mest kanske deras främsta Dolcetto (Barturot, 12 €). När vi sist var där höll de som bäst på att avsluta vad som ser ut att bli något slags "gastrospa": Modern lyxinredning i gammaldags inramning, fantastisk utsikt och egna gastromiddagar (som vi förstod det i alla fall). Det kostar säkert en vacker slant att bo där men jag skulle i vart fall inte ha något emot det om jag hade råd. ;-)

Altares alla lärljungar är säkert också värda närmare bekantskap. Jag tror dock inte man skall känna sig säker på att alla alltid är lika förträffliga som Revello och Bogglietti visat sig vara i de årgångar vi hittills ramlat på (1998 och 1999 för Revello, bara 1998 för Boglietti). Exempelvis var inte alls nöjda med Mauro Veglios La Morra Barolos (Arborina och Gattera) i årgång 1999. Massor av bitter surek som helt förtog nöjet. Men det kan ha varit att ha gjort något tokigt med just de vinerna just det året. Hans Barolo från Monforte (Castelletto) har vi druckit med välbehag i både årgång 2000 och 2001, om än inte med riktigt samma mått av eufori som Revello och Boglietti.

Vad jag efter hand fått allt tydligare klart för mig är att detta med eksmak i vin är långt mer än en fråga om enbart mängden nya barriques. Det handlar uppenbarligen till väldigt stor del om exakt hur man handskas med träet. Läs t.ex. John Gilmans båda inlägg i den här tråden (som egentligen är en kommentar till den kontrovers om Gilmans bedömningar av vissa kända modernisters viner i just årgång 1998 som just nu pågår på eBob).

http://wineberserkers.com/
viewtopic.php?f=1&t=12726

Till sist: Javisst är vi bekanta med Fracchia & Berchialla. Albas bästa enotek enligt vår (och många andras) mening. Att de tagit in La Fusina är för övrigt ett gott tecken i sig. Mitt intryck är att de i hög grad väljer att sälja de viner de själva gillar. Och vår smak verkar dessbättre vara ganska lik deras. ;-)

andersuw sa...

P.S. Glömde nämna att inte bara Pecchenino och Ca' Viola utan även Abbona är synnerligen kända för sin dolcetto. Jag skulle tippa att Peccheninos Sirì d'Jermu och Abbonas Papà Celso slåss om att vara den dolcetto som genom åren fått flest "tre bicchieri". Vi är själva något mindre svaga för Abbonas dolcetto än för Peccheninos. Men båda är väl värda att prova.

Åker man till Dogliani får man i vart fall inte glömma bort dolcetton. Det är skottpengar på sånt. ;-) Inte för inte är Dogliani det enda dolcettodistrikt som hittills fått värdighet av DOCG.

Italienska viner sa...

Många nyttiga tips där inför nästa Piemonte-turné, Dogliani ska få den uppmärksamhet det såväl förtjänar nästa gång och Ca´Viola kollas upp bums, tack!

Har med internetsk "volture-mentality" roat följt Gilman-debatten som Kegl drog igång förra veckan. Jag bara antar att det är du som kastat dig in i lejonkulan här på slutet?
Som att köra ner armen i ett getingbo. Lycka till!

/Patrik

andersuw sa...

Ja, även jag noterade att en landsman med samma förnamn som jag givit sig in i debatten på eBob. Inte mig emot. Kegl förtjänar kanske lite mothugg. ;-)

De sakligt sett mest intressanta bidragen tycker jag annars varit Gilmans egna inlägg på Wine Berzerkers samt Gregory dal Piaz jämförelse mellan sina egna och Gilmans smaknoteringar på samma ställe. Debatten på eBob bestyrker mest sådant jag redan trodde mig veta: Det starka psykologiska behovet hos vissa människor av experter som kan berätta vad de egentligen bör tycka om ett vin, av att komma överens om något som vi inte alls behöver komma om (hur bra ett visst vin är) och den låga samstämmigheten mellan olika experters bedömningar av en och samma uppsättning viner. Det sistnämnda är ju i en viss bemärkelse en smula tragiskt för det gör sannerligen inte enklare att försöka leka rationell konsument på vinmarknaden. Å andra sidan gör det ju också äventyren in i vindjungeln än mer spännande. ;-)

Paola Revello sa...

Vi tackar för alla fina kommentarer om vara viner. Vi hoppas att ni allihopa kan komma och hälsa pa.

andersuw sa...

Hej Paola,

Vad roligt att du tittar in här. Som du märker pratas det mycket Barolo (och Langhe/Piemonte överhuvudtaget) på svenska vinbloggar just nu, kanske allra mest på denna men även på andra. Att säga att intresset är stort är en underdrift.

Vi hoppas som sagt få tillfälle att titta förbi er när vi är i Langheområdet (Dogliani) på semester under andra halvan av juli. Tills vidare får vi hålla tillgodo med de flaskor av Conca 1998, Giachini 1998 och Giachini 1999 som vi redan har i källaren. Och det är sannerligen inte det sämsta. Underbara viner allihop och dessutom perfekt drickmogna nu.

Ciao,

Anders

Paola Revello sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Italienska viner sa...

Hej Paola!

Jättekul att du tittat förbi och som Anders påpekar så är barolointresset snart sagt på topp här i Sverige.

Vi kommer inom i sommar (13-30/7) om ni är hemma och testar era 2006:or.

/Patrik

revellopaola sa...

Det skulle vara kul om ni kunde komma. Jag själv och Carlo är borta tredje veckan i Augusti men min svager Enzo och min svägerska är hemma.I Juli är vi hemma allihopa.
I Augusti aker vi till Wachau för att fylla pa Grüner Veltliner föradet hos Knoll och hos Jäger. De är helt underbara föt varma sommarkvällar.

Daniel Eliasson sa...

Hej

Vill bara berätta att nu finns det goda vinet från Fratelli Revello att beställa på http://xwine.se och sen får man det hemlevererat direkt till dörren. Fungerar hur bra som helst.

Paola Revello sa...

Nu blev ni överaskade allihopa. Äntligen pa den svenska marknaden, jag är nog gladast. Go`Helg

Italienska viner sa...

Häftigt, grattis!

Blandlådorna är ju kanon, en sådan får det bli till att börja med.

Vi ses nästa vecka!

/Patrik