söndag 18 oktober 2009

Marcenasco 2004 (Renato Ratti)


Med risk för att bli tjatig men Philipson Wine´s 12-packsystem inbjuder onekligen till en och annan repris och i just det här fallet gör det inte särskilt ont.

2004:an är nämligen en fantastiskt lyckad årgång för La Morra-barolo, elegans och charm i ljuv harmoni utan att för den skull bjuda ut sig och spela lättåtkomlig.
Framförallt är det frukten som hamnat helt rätt det här året, den står precis på vågens centeraxel med ett ben på varje sida och gungar sig i balans hela tiden. Härliga syrasensationer biter tag i kinderna och ruskar om; skicka in en gaffel gräddig murkelsås och: whooom - back on track!

Marcenasco 2004 är för tillfället husets barolo men detta kan snart ändras, det ryktas nämligen om "a new sheriff in town" alias "the big gruppeköb of 2009" som snart kan ställa skåpet på plats.
Den som lever får se, följ upplösningen i detta rafflande spagettiwesterndrama on a computer near you.

(18 stabila p/20)

4 kommentarer:

Vintresserad sa...

Härlig läsning med 5 flaskor kvar från just Philipsons 12-pack. Ett tag funderade jag på om Philipson fått lite enklare juice i sina buteljer med tanke på prisskillnaden mot Sverige, men det verkar inte så, bra! Ser fram emot upplösningen på spagettiwestern...

Italienska viner sa...

Hej Vintresserad!

Nej, det är inget hokus-pokus med Philipsons billiga Marcenasco - rediga grejor vill jag lova!
04:orna verkar dock vara slut nu men de har ju kört en hård kampanj hela sommaren. Jag provade 2005 på plats i somras men tyckte nog inte att den var lika rolig, har du smakat?

/Patrik

Jörgen Andersson sa...

Italienska viner! Den kommande helgen (förmodligen lördag 24/10) finns möjligheten att träffa den slovenske vigneronen Primoz Lavrencic från vinhuset Sutor i Malmö. Sutor är ett av de mest välrenommerade vinhusen i den berömda Vipava-dalen. Det blir ett informellt "hemma-hos"-möte där vi kommer att prova Primoz' viner, äta något smått/gott och prata slovenska viner. OK - jag inser att du är helt inriktad på italienska viner, men Slovenien gränsar ju faktiskt till Friulien... Så, om du är intresserad av att veta mer, kontakta mig på vantinge@telia.com
/Trisse, Billigt Vin

Vintresserad sa...

Hej Patrik, nej - jag har inte provat 2005 Marcenasco, men Finare&Vinare har provat:
http://vinare.blogspot.com/2009/09/barolo-2005-ratti-vs-massolino.html
De tycker att 2005 är bättre än 2004... skulle vara intressant att prova båda bredvid varandra med lagom mkt tid under etiketten... altså bortåt 2011-2012.