måndag 19 oktober 2009

Chianti Classico 2007 (Villa Cafaggio)


2007:orna fortsätter sitt segertåg över vinvärlden, det verkar kvitta var man landar i sydeuropa så blev vinerna bra det här året - det skall bli riktigt spännande att prova barbaresco-2007:orna nästa år.
De chianti, från sagda år, som vi hittills smakat har visat sig från sina bästa sidor och har man dessutom legat på träningsläger som den här gynnaren så borde formen vara i topp?

Klar, halvintensiv och bläckigt blåröd i glaset. Man får direkt en rejäl dos rostade fat och en del vegetativ multnad men detta luftas dock undan efter en stund.
När doften börjar sätta sig så samlar frukten så sakteliga ihop sig i form av "the proverbial cherries" ackompanjerade av plums in madeira och i stämsång med blåbär/hallon-kompott. Mintchoklad, skoputs och nyslipad spånplatta.
En elegant och flott struktuerad doft, nästan lite "dyr".

Bra sug i syrorna, trevlig munfyllnad med lagom kli på tandköttet men tämligen kort i rocken.
Rätt fräsig och ganska dött lopp med 2007 Fonterutoli skulle jag våga påstå.

(16p/20)3 kommentarer:

Anders Jansson sa...

Hej Patrik,

det här har egentligen inte alls med just detta inlägg att göra, men jag hittar inget annat sätt att få kontakt med dig.

Har du provat viner från Falesco, t.ex. Vitiano? Det kostar 89 kronor i Systembolagets beställningssortiment och har fått två glas av Gambero Rosso. Jag har två flaskor och jag skall prova den ena i helgen. Tidigare hade Systemet även Tellus från samma bolag.

MVH Anders Jansson

Italienska viner sa...

Tjena Anders!

Nej, jag har aldrig provat något vin från Falesco; jag har däremot hört talas om Tellus att det varit bra i vissa årgångar.

Vilken årgång var det på Vitianon som du fick tag på? Jag googlade och hittade en sågning på 2005:an men BS har 2007 listat nu vilket låter stabilare.

http://wine90.blogspot.com/2008/09/falesco-vitiano.html

Skulle vara kul att höra vad du tyckte när du provat!

Ha de gott
/Patrik

Anders Jansson sa...

Det råkar vara 2007. Jag skall prova tillsammans med past och en sås baserad på salsiccia på fredag kväll.

Eftersom jag inte har någon kunskap om viner, så började jag med att jämföra bedömningsresultat, t.ex. Veronelli med bolagets priser, och just detta vin verkade ge många poäng per krona, vilket kanske gör att det åtminstone är värt att pröva. Jag berättar gärna vad jag tycker, men jag är inte alls lika välformulerad som du - det är kanske därför du har en blogg om italienska viner och inte jag ;-)