tisdag 6 oktober 2009

Aglianico 2007 (Terredora)


Ännu ett nödköp från det permanenta oktobersläppet. Vilken märklig företeelse det är med vårt monopolsystem; jag läste någon vinbloggare som tyckte att det är ett slags förenande ritual med dessa månatliga procedurer, något att samlas kring och ha gemensamma upplevelser att diskutera och dryfta.
Jag är nog inte helt överens med det synsättet även om jag förstår tanken, jag tycker danskarna har hittat rätt med sitt anarkistiska misch-masch som i och för sig kräver en del påläsning av kunden men å andra sidan innebär ett mycket rikare sortiment.

Men nu är vi i Sverige och då får man köpa Terredoras Aglianico 2007 för SEK89 ett helt år framöver om man vill.
Terredora ägs av famiglia Mastroberardino och odlar alla de kampaniska druvorna: aglianico, greco bianco, falanghina och fiano. 50 av de 100 procenten aglianico till det här vinet odlar man själv och andra hälften köps in.

Ganska mörk och tät rödsvärta. Massor av torra kryddor - muskotnöt, garam masala och kanel. Rostade kastanjer, rökta charkuterier och myrten i en generöst ekad, lättköpt stil som trots allt känns tämligen välmakad.

En ung strävhet som ger munnen en omogen-frukt-känsla, fylligt med schysst längd på eftersmaken, lätt eldighet och anständiga syror. Dock ger den publika ekövervikten ett lite obalanserat intryck

(14p/20)
nr 6228

.

4 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Jag läste och reagerade på samma inlägg som du. Tänker också på samma sätt beträffande det svenska kontra det danska systemet.
Harlänge letat efter mindre ekade Aglianico viner av bra kvalité och hittade till slut vinerna från Terra dei Re hos danska winewise. Spännande och utan fjäskek.

Italienska viner sa...

Winewise verkar vara ett bra tips, många udda och intressanta producenter.

Tack
/Patrik

andersuw sa...

Patrik,

Du har väl sett att Terredoras bästa vin, Taurasi Riserva, CampoRe (2001) finns på SB just nu (fast knappast länge till). Absolut värt att prova om du inte redan gjort det. Vårt smakprov resulterade, utan ett ögonblicks tvekan, i en sexpack i källaren.

Italienska viner sa...

Verkar finnas hela 4 flaskor i närområdet, jag har läst om detta och blivit frestad men vi får se.

/Patrik