fredag 22 maj 2009

Vernaccia di San Gimignano 2007 (Fontaleoni)

Italienska vita viner har en tendens att ligga stint i "mainstream-fåran", livrädda att sticka ut och irritera någon. Verdicchio är praktexemplet på detta men exempelvis Gavi gjord på Cortese är lite intressantare med nötighet och fettspräckarkapacitet i kamp med ostar och salumi. Elegans går att finna i välgjorda Soaveviner - Pieropan är ett ljuvligt bevis på detta.

Vernaccia di San Gimignano råkar man inte på så ofta men i Maj-släppet dök det upp en representant för denna toscanska semidoldis.
Fontaleoni är en producent jag inte hört talas om tidigare men hemsidan ger vid handen att de är belägna strax söder om Certaldo och bedriver restaurang- och övernattningsverksamhet vid sidan av vinmakandet. Metoder och förfarande verkar synnerligen "basic" och detta märks i vinet.
Fin lätt halmgul mot gyllene kulör som bjuder in. Doften är blyg och ganska anonym, citrus går alltid att finna och kanske en smula tropisk frukt; ananas. Små sting av mynta och något annat örtigt tillsammans med omogna äpplen från föräldrarnas trädgård.
Lätt bitiga syror långt bak på tungan, aptitretande. Frisk och lätt karaktär som passar till det mesta - lite för utslätat men inga felaktigheter.

(12.5/20p)

99 kr
nr 95117

Inga kommentarer: