onsdag 20 maj 2009

Marcenasco 2004 (Renato Ratti)

Renato Ratti´s "ingångs-barolo" från ´04 är inget annat än en oerhörd fullträff som innehåller allt man kan önska som Nebbiolo-entusiast.
Redan vid första synintrycket klättrar en lätt rysning nedför ryggraden, man fylls av lustfylld anticipation när man ser den lätt tegelröda nyansen som ligger som en aura kring den rubinröda kärnan. En eller annan timmes luftning innan första upphällningen och vi är igång.

Primärdofterna andas sottobosco, klassisk viol, solvarm mossa, diskret bärighet samt, enligt hustrun; nybilsdoft. En lätt snurr på Bourgogne-kupan ger vid nosen en rejäl hink målarfärg, jordgubbe, marsipan och kirsch - förbluffande bra för ett dylikt barnarov!
I munnen blir allt, om möjligt, ännu mer spännande - syror och tanniner är rätt upp i krysset, makalöst välplacerade och deffade som den värsta Arne Tammer, extraktionen är överväldigande. Ett kraftfullt bett i ett knallgrönt Granny Smith ger en aning om syrasensationen, eftersmaken är bastant och längre än lång.

2004 ter sig vara en årgång väl värd att köpa på sig, jag upplever Marcenasco som drickfärdig sin ungdom till trots men den klarar säkerligen många års lagring med sina vitala syror och pricksäkra tanniner.

(17,5/20p)

314 kr
nr 95003

Inga kommentarer: