fredag 29 maj 2009

Dolcetto d´Alba 2005 (Andrea Oberto)

Dolcetto är en ypperlig vardagsdruva som sällan ger några bestående intryck hos provaren. Jag måste erkänna att jag har en viss faiblesse för den tväre gynnaren och i händerna på en mästare brukar den kunna tämjas och bli en suverän måltidsmedarbetare.

Andrea Oberto är en traditionalist som gör Barolo på det gamla goda viset med lååång maceration och lagring på stora botti, han har örnkoll på sina vingårdar och pysslar mycket med sidoodlade grödor och dylikt.
Dolcetton odlas på två små slänter: Vantrino i La Morra med 3.500 rankor i sydostsluttning och leriga Albarella i Barolo; 5.000 rankor i sydväst. Han gallrar c:a 25-30% till 1,2 kg/stock.
Maceration på skalen i cirkus 100 timmar sen över på ståltank i väntan på spontan malolaktisk jäsning. Lagring på stål i 8 månader - basta.
Resultatet är en djupviolett skapelse, förvånansvärt mörklila men väldigt klar och distinkt.
Söt bärdoft, nästan kompott tillsammans med tobak och något örtigt i första sniffen, sen blir man inbjuden i det varma, lite mogna doftspektrat; tjära, jordgubbe och en smula Läkerol salvi.
I munnen blir man ljuvligt biten i kinderna av pigga syror, nästan lite porligt - som att gurgla sig i Ramlösa. Avsevärt mer tanniner än man kan förvänta sig. Hade någon bjudit mig blint och påstått att det var en Barbera d`Asti så hade jag trott på vederbörande.
Till en tufft halstrad lax med lime/avocado/chili-potatissallad står han upp som en modig krigare och slipar av alla ojämnheter.
Kalasgott.

(15/20p)

Kan ej finna/minnas pris/nr-uppgift från SB men lite info om tillverkaren bifogas.

Inga kommentarer: