söndag 17 maj 2009

La Poja 2003 (Allegrini)Allegrinis viner är numera alltid druv- och stiltypiska, välgjorda bekantskaper. Deras Valpolicella Superiore som kom i det permanenta aprilsläppet är ett utmärkt buffévin och deras Amaroni är alltid schyssta representanter för den lite modernare stilen i Veneto.
La Poja är en monovitigno på Corvina Veronese vilket är lite speciellt, man rundar annars gärna av med lite Rondinella för lättsörplighetens skull, här gör man dock sitt yttersta för att veckla ut alla dess karaktärer i detta prestigevin.
2003 var ju ett mycket torrt och varmt år i södra Europa och således blev många viner alkoholstinna och syltiga, en dylik tendens kan också skönjas i La Poja 2003 men det blir faktiskt lite klädsamt i detta sällskapet. Här lär det härja en del häftiga syror i svalare årgångar som då följdaktligen blir mer lagringsdugliga men ´03:an kan nästan betecknas som drickfärdig.
Choklad och bigarråer, ungefär som de där sorgliga i Aladdinhörnen, möter näsan direkt. I ögonvrån kan vi notera en mörk, tät, rubinröd färg som bjuder in och lyser upp.
Stor och stark i munnen och den ljuvliga fatbehandlingen når nosen bakvägen buren av en nästan mintös överton. Helproffsigt!
Detta är en "Supervalpolicella" som man gärna återkommer till.
(18/20p)
499 kr

Inga kommentarer: