fredag 15 mars 2013

Rosso di Montalcino 2009 (Salvioni)


Allas vår ultraobjektiva fyrbåk och ledstjärna på de vinösa oceanerna, Vinosapien, hade en rad reservationer beträffande en nyligen provad 2009:a av Salvionis rosso. Efter att vid ett flertal tidigare tillfällen varit tämligen positivt inställd till vinet i fråga, bör tilläggas. Sånt här oroar förstås och föranleder oss att raskt försöka ställa diagnos på egen hand. Låt kalvryggbiffen sizzla i grillpannan och ge den porcini-fyllda raviolin ett hastigt uppkok. Upp med en flaska, ur med korken och låt juicen komma till tals.

2009 blev det ingen brunello producerad på Cerbaiola, årgången bedömdes som för varm för att kunna erbjuda den lagringsvärdighet som Salvioni anser att en brunello ska kunna garantera, och för den delen ha behov av.

Det här är ett vin med hög koncentration, och dessutom ett ärligt vin som lägger korten på bordet med en gång. Det avslöjar direkt sina små skavanker; alkoholvärmen och fruktsötman, något man ganska omgående kommer överens med sig själv, och vinet, om att man kan ha överseende med. För nosen är livlig med en tydligt talande sangiovesefrukt och tilltalande sidonoter av tomatpuré och maraschino. Riktigt skön sniff som skulle kunna charma brallorna av en vedtrave.

I munnen kan jag förstå invändningarna mot fruktsötman, om man nu har problem med slikt, men för min del funkar det bra med den här rondören i en rosso, en brunello hade varit en annan historia. Det jag möjligen kan klaga på är alkohettan, men den känns aldrig alarmerande. Frukten känns långt ifrån mörk i min mun, snarare klarröd, och till maten beter det sig också mycket bra. En riktigt bra rosso, ungefär som vi minns den och ingen fara på taket, för vår del i varje fall.7 kommentarer:

Vinosapien sa...

även de första 09:orna av cerbaionas rosso upplevde jag som aningen mörka. de senaste buteljer av de har varit mer röda och spänstiga, så jag hoppas på motsvarande transformation av salvionis rosso.

en annan sak...ny barolo-upplevelse av format igår. rapport dyker upp ikväll.

Finare Vinare sa...

Vilken cliffhanger.

Så länge kan vi under glada skutt tjoa lite om att nollsexan av Fenocchios Bussia Riserva är alldeles, alldeles underbar. Vi drack den häromdagen i nyöppnade vinbaren Gaston. Som importerar själva!

Italienska viner sa...

Sannerligen, blir till att häcka vid datorn hela dagen. ;) Min gissning lutar mot Giuseppe Rinaldi Brunate 2007?

Kul att även Sthlm får ta del av Fenocchios storhet, till bra priser dessutom. 2006 Riserva ligger och snusar i gömmorna.

Barolo även här ikväll, väl beprövade doningar.

/Patrik

Finare Vinare sa...

Vi begick barnarov på en 08 Giuseppe Rinaldi Cannubi San Lorenzo/Ravera härförliden. Den var inte helt oväntat strålande, men frågan är om inte Fenocchios 06a gav en starkare känslomässig upplevelse. Två år äldre gör förstås en del skillnad...

Italienska viner sa...

Oj, låter som ett lustmord... Olagligt i vissa delstater, om jag inte har fel för mig. 2007 och 2009 kan man nog däremot suga i sig nu och föra in på nyfikenhetskontot, om man har gott om flaskor förstås.

/Patrik

Vinosapien sa...

åter hemma efter en dag på vägarna (ej vin-relaterat tyvärr).

http://vinosapien.com/MyTastings?Wine=,1417

nya grejer...roliga grejer;)

Italienska viner sa...

Sedär, men då snackar vi väl semimoderna grejor? Kul! Är det bra så är det bra, osv. Ska kollas upp, vi har hållit i flaskorna vid flera tillfällen men tvekat inför det moderna typsnittet. ;)

/Patrik