lördag 23 mars 2013

Carema 2008 (Cantina dei Produttori Nebbiolo di Carema)


Vi har provat ett par årgångar av Produttori di Caremas normale tidigare, på plats i Piemonte, och försökt få tag i vinerna här hemifrån vid några tillfällen men har av någon anledning alltid gått bet. Så härligt det då är med gentila läsare av bloggen som råkar ha en låda över och undrar om man månne är intresserad av ett ägarbyte. Stort tack Martin!

Kooperativet i Carema är litet med tillgång till bara 17 ha vinmarker men genom så många som 78 olika små odlare. Vid sidan av PdC är det egentligen bara Ferrando som odlar nebbiolo i det här en gång så traditionstyngda området nuförtiden. Förklaringen till detta är dels förstås den på de senaste årtiondena så låga efterfrågan på viner härifrån, men kanske i ännu större utsträckning de oländiga odlingsförhållandena som råder här. I princip all vinodling på de här dramatiska branterna sker med hjälp av så kallade tabbie - terrasser som stöttas med hjälp av solida kolonner av betong - och i en pergolaliknande uppbindning av rankorna - tipiun. Dyrt, svårarbetat, lågavkastande och dessutom, tack vare den nordliga latituden och höga altituden, svårt att uppnå full fenolisk mognad under normala år.

2008 får räknas till just ett av dessa "normala" eller klassiska år i större delen av Piemonte. Något som också skönjs i den ack så rena, finlemmade, florala, bottilagrade, arketypiska nordnebbiolonäsan. Pur elegans med ett "tip-toe-through-the-tulips-likt" lynne och en skir, nästan naken, ärlighet. Klarbär, syrliga vinbär, hallon, regnfuktig sten, mandel och vit persika, men med mycket god intensitet. Strukturen är lätt, nästan försynt och nära nog vitvinslik - så oerhört långt från gårdagens barolo, och betänk då att vi har att göra med samma druva odlad bara halvannan timmes bilfärd från varandra, men likväl som att jämföra en bandol med en bourgogne. Finns det egentligen någon annan druva som är en lika utpräglad terroir-förmedlare som nebbiolo?

Det här får alla mätare att säga ka-ching! och är omöjligt att snusa sig mätt på. Nebbiolo-aficiowinos med en förkärlek för elegans som missar vinerna från norra Piemonte är det synd om. Det här är en vidunderlig representant för Carema - mycket nära Ferrandos Etichetta Bianca i kvalitet - för i storleksordningen €10-12 om man handlar på plats. Fyndchock.


1 kommentar:

Martin sa...

Härligt att läsa Ferrando nästa! Med vänlig hälsning, Martin