lördag 2 mars 2013

Aglianico del Vulture Nocte 2007 (Terra dei Re)


Gårdagens inlägg hos grannbloggaren Lessrof orsakade svårartade aglianico-cravings här hemma. Vi blir kvar i Basilicata och rör oss fortfarande kring vulkanen Monte Vulture. fast den här gången bläddrar vi förbi D'Angelo och stannar vid en annan traditionell aglianicoproducent; Terra dei Re, i Rionere in Vulture.

Vi har bara provat Nocte en gång tidigare, på Fri Vin 2010, men minns den som en koncentrerad, njutbar skolboks-aglianico. Nocte har fått sitt namn efter att man skördar druvorna om natten, tidigt i november då temperaturen mycket väl kan krypa under nollan på den här höjden över havet, och startar genast en kallmaceration där man successivt höjer temperaturen och som får pågå under tre-fyra veckor. Uteslutande stora och gamla botti används för lagring av musten.

Riktigt tät och mörkt rubinröd med en oxblodsröd rim. Doften är mycket klassisk, nästan gammaldags, med läderfåtölj, torkad frukt, kamfer, väl använd kryddlåda, soja, eterneller, balsamico, polish och sober lavamineralitet. Doften formligen skriker old school och man kan ana vart smaken kommer att ta vägen när man släpper vinet löst i munhålan?

Doftens suckat och torkade frukt spricker dock genast upp och genomgår lite av en metamorfisk föryngringsprocess. Tillsammans med de livgivande syrorna och de ultratajta tanninerna blir munupplevelsen en jovialisk och sprakande historia som spritter av energi. Vi dricker det till en klassisk kylskåpsrensning med prosciutto, salami, ostar, giardiniera, oliver, bröd osv och inget vin kunde passat bättre till just det här, just ikväll. Med sin tydligt utmejslade italianism och sitt utpräglade sinne för att fungera vid ett dukat bord är det här en fullträff. Precis vad doktorn ordinerade! Finns hos Winewise i Köpenhamn och kostar 199 DKK.

5 kommentarer:

Lessrof sa...

Den här sneglade jag på. Nästa gång skall det köpas låter det som.

Italienska viner sa...

Tycker jag definitivt. Ska kolla av Divinus också för att se vilken vi fyller på med. Divinus har väl fått en körare i barrique fast det brukar inte skada ung aglianico, faktiskt.

Det känns väl extra angeläget att hitta en ny aglianico-supplier i dessa dagar när D'Angelos framtidsutsikter, efter den uppslitande arvstvisten, verkar skakiga? Terra dei Re's priser ligger ett snäpp upp men det gör å andra sidan kvaliteten också.

/Patrik

Lessrof sa...

Den snåle väntar in ditt Divinustest innan ev inköp ;)
Provat Azienda Agricola Musto Carmelitano "Serra del Prete" från Cibi et Vini?

Lessrof sa...

Cibi e Vini :)
(Dags att polera italienskan..)

Italienska viner sa...

Ah, lätt att snubbla in på latinet, så där i all hast. ;)

Betonglagrad aglianico från signora/signorina Musto Carmelitano låter som ett absolut måste att prova. Tack för tips!

/Patrik