fredag 22 mars 2013

Barolo Riserva Tabui 2006 (Gemma)


Få se nu vad det är vi har köpt. Ja, helt clueless är vi förstås inte, både 2001 och 2005 var riktigt trevliga bekantskaper så fina året 2006 känns väl mer eller mindre kassaskåpssäkert? Och när priset plötsligt rasar en dryg dansk hundring finns det ingen anledning att tveka. Tjusig trälåda och allt.

Och visst är detta en bra barolo. Stilen känns vid första andetaget väsentligt modernare än vad jag minns att de tidigare årgångarna var. Månne ett eller annat nytt fat i Cantine Gemmas källare? Fast efter att ha umgåtts med vinet en kväll kan jag konstatera att det nog mest är en del ungdomlig riservakaraktär som behöver vädras ut innan man presenteras för själva ryggraden i vinet - den mullrande Serralunga-frukten. Både i näsa och mun är det nämligen till syvende och sist just den som bjuder stor njutning nu, och lovar en mycket ljus framtid för den här 2006:an.

Riktigt polpös och rik bigarråfrukt men med en syranivå som får lackmuspapperet att rodna aningen mer än hos medelbarolon. Den hos de tidigare årgångarna så distinkta tryffeltonen är avsevärt timidare i nollsexan, här förnims den någonstans i tredje ledet bakom all mörk och mogen frukt. Tanninerna är påtagliga men inte av masochistisk karaktär utan smälter undan fint, särskilt efter hand som man matar dem med grädde och sälta från maten naturligtvis, men inte heller när man dricker vinet på egen hand blir de övermäktiga eller tar över föreställningen.

Men det här är trots allt ett framtidsprojekt, här finns ett par växlar till att peta in med lite lagring. Ger man det 5-10 år har man en dimension till att utforska. Nollfemman klämmer vi däremot för omedelbar, eller snar, konsumtion. Finns hos Carlo Merolli.

Inga kommentarer: