lördag 13 augusti 2011

Brunello di Montalcino 2006 (La Fornace)


Det finns mycket som tyder på att 2006 är årgången att ställa in kikarsiktet på när det kommer till Brunello, särskilt om man bryr sig om vad de stora drakarna tycker. Det finns såklart alltid anledning att vara skeptisk när det börjar slås för hårt på pukorna och trumpetsektionerna harklar ur sig fanfar på fanfar. Men ett alldeles förträffligt sätt att utröna huruvida det verkligen finns kött på benen, eller om det bara är svammel, är ju att helt enkelt prova själv.

Vi har således lyckats spåra upp "Il Brunello-pusher numero uno in da hood": BB Vinimport i Dragör, som har ett alldeles förträffligt Montalcino-sortiment med bland andra Gianfranco Soldera, Diego Molinaris Cerbaiona, Casanova di Neri och La Cerbaiola såväl som mindre namnkunniga, men minst lika intressanta, producenter som La Rasina, Santa Maria Colleoni och La Fornace. Just Brunellon från La Fornace har BB's ägare Michael Bodholdt talat sig så varm för att vi är lite extra spända på hur den ska smaka. Ännu gladare och än mer förväntansfulla blir vi när vi ser att Matogvinogmer-Henning just gjort ett besök på gården och bara har gott att förtälja om både viner och mottagande - pluspoäng redan innan vi öppnat flaskan alltså.

Ytterligare ett och annat pluspoäng cashas in i samma ögonblick vi drar ur korken. Maken till vacker skapelse var det längesedan vi såg - tät och stabil men precis lagom porös, skinande butterscotch-beige och med en härlig väldoft utan att framstå som rostad. Vinet är precis lika ståtligt med en klar, genomsiktlig gestalt i rubinrödaste skrud - precis som ädlaste sangiovese skall ta sig ut. Vi kan inte låta bli att slå upp en liten smygsipp direkt ur flaskan och jodå, det här lovar gott - livlig frukt och en del espressotoner initialt, men ett par timmars utandning i karaffen kommer att göra susen.

När vi återvänder har vi hur mycket gott som helst att snusa på: rund och mjuk bigarråfrukt, stiliga stråk av kronärtskocka, en hel örtagård som står till buds, en nypa kalktorr mineralitet, ytterst subtil eterisk floralitet, söta sippar mocchacino... Ja, så här kan man gå på men vi stämmer lutan och slår an upptakten till den riktiga sonetten:

Munnen, smaken - det är här det händer - Zlatan i gatan vilken förförisk frukt av tuggbaraste snitt och de läckraste, ettrigaste små syrastick man kan tänka sig backar upp, fyller ut, sniper åt och accentuerar fruktkärnan. Texturen är len som våtslipspapper och polerar intensivt tänder och tandkött så att det blixtrar till små vita stjärnor i mungipan när man lutar sig tillbaka och fånler - drickbarhet av tredje graden. Eftersmaken bär fruktsyrorna hela vägen ut och lämnar en söt fin smörkolapastill på tungan att sutta på medan man funderar på vad som just hände.

Jovars, det verkar som att Suckling och grabbarna är nåt hett på spåren. Vi kommer definitivt att tända sökarlyktorna och söka vidare bland Brunello-nollsexorna. In the meantime lägger vi upp ett litet lager av La Fornaces version i källaren. Lagringsdugliga? Javisst, men jag tror inte det kommer att bli aktuellt med någon långlagring...
Kostar 239 DKK (219 vid köp av 6 fl) hos BB.

19 kommentarer:

Fredrik sa...

Fint, ska bli spännande att följa ditt sökande. Hur står det till med våra kära Systembolagsbrunellos anno 2006 månne?

Italienska viner sa...

Relevant fråga Fredrik. Jag är dessvärre clueless. Det är tydligen fortfarande Val di Suga och Col d'Orcia som gäller i ordinarie? BS verkar inte ha så många nollsexor tillgängliga. Presentlådan "Music in Paradise" kanske kan vara nåt...

/Patrik

Finare Vinare sa...

BB Vinimport är ju skitbra på brunello! Tusan att vi inte fick till ett besök i juli...

Val di Suga brukar bli bra med lite lagring och nollsexan är säkert inget undantag.

Pian dell'Orinos nollsexa är under uppsegling via Franska Kvalitetsviner men tyvärr väldigt få flaskor så det gäller att hänga på om man vlll ha.

Kul med paradismusiken. Någon som testat?

Italienska viner sa...

Toscana, och främst Montalcino, är helt klart BB's forte. Sist vi var där berättade han att det var en och annan Etna-producent på väg in i portföljen - spännande.

Jag vill minnas Val di Sugas Vigna Spuntali 2003:a som väldigt trevlig. Kunde vara intressant att prova en mer klassisk årgång av det vinet som 2004 eller 2006 när den kommer. Fast då är vi förstås upp ett par hundringar i prisklass. Samma sak med Pian dell'Orinos brunello som väl brukar landa runt femhundringen?

/Patrik

Fredrik sa...

Tackar. Jo, det är ju Val di Suga och Col d'Orcia som kan hittas på de allra flesta SB. RP/WS ger 93 poäng till Col d´Orcia ser jag.

'Music in Paradise'; det är väl Vinoliv som importerar? Besökte deras monter på Vinnordic förrförra året. Fick bra vibbar av deras drycker, inte bara musikbrunellon ;)

Italienska viner sa...

Jag trodde att det kanske följde med en Lars Roos-CD eller nåt i presentasken "Music in Paradise" men det verkar som att Il Paradiso di Frassina lirar musik för sina vinrankor? Nytt grepp och något för alla rabiata bio/eko-hatare att reta upp sig på. Får nästan beställa en låda bara för det.

/Patrik

Finare Vinare sa...

Det ska visst vara en fyra i början av prislappen på 2006 Pian dell'Orino. 60 flaskor gick till Sverige allt som allt. Galloni är eld och lågor, så de lär gå åt i ett nafs.

Musik i all ära men alla 12 tonerna på en gång brukar inte låta särskilt bra. 20% cabernet sauvignon i "12 Uve" kan antas vara dominanten i ackordet. Fick du smaka på det vinet, Fredrik?

Ska man testa Frassinas nollsexa är det sexpack som gäller (i BS) och det känns lite väl chansartat...

Italienska viner sa...

Sedär, 400 SEK är ju ett mycket bra pris internationellt. 10 ynka lådor lär ju bara rassla iväg.

Jo, Frassina är ju helt klart en chansning. Känns onödigt när man kan "gå över ån" och hitta en massa annat roligt istället.

"12 Uve" kanske påminner om det här:

http://www.youtube.com/watch?v=EstPgi4eMe4&feature=related

/Patrik

Finare Vinare sa...

Tusan, det där var ju bra! Åtminstone när man fick se mannen spela också.

Priset kan ju vara 449 eller nåt också. Drog just iväg ett mejl till Tommy Franska och bad honom hålla ett par flaskor. Det är nog inte försent än om du vill ha.

Fredrik sa...

FV: Näh, smuttade endast på Bdm:en.

Musik i vingården kan ju annars lätt bli såhär... inte för att det låter dåligt men; Hej, jag kan nu spela pentatoniska mollskalor!

http://www.youtube.com/watch?v=xzsJUK8tSUg

Piu Rosso sa...

Taylor knows how to treat a Bösendorfer!!

Du er hård ved den i forvejen bugnende liste af must-trys, Patrik. Antoniolo, Les Crêtes og Fornace lyder fantastiske på hver deres måde. Du lod dig ikke friste af Molino di Grace hos BB?

VH Niels

Henning sa...

Vi bodde en uke på vingården Il Paradiso di Frassina i 2004. Om musikken hjelper for bedre vin er jeg usikker på, men de var helt greit sitte ute blandt vinrankene på kvelden med et glass brunello i hånden og vakker klassisk musikk spillende fra høytalere blandt vinrankene:-)
Jeg har ikke smakt på en stund, men jeg minnes brunelloen som god, og ikke minst Gea som er laget på 100 % sangiovese. Den er vel bra priset i Sverige også? Vel verdt et forsøk. Supertoscaneren var jeg litt mer skeptisk til.

Italienska viner sa...

Niels - Under en clinic med Cecil's basist William Parker fick han den obligatoriska frågan: Hur det var att spela med Cecil Taylor? på vilken han svarade med myndig stämma: "You better be prepared or he'll leave you in the döööst (dust)".

Både vad gäller Molino di Grace och Castell'in Villa är jag mycket nyfiken på CC-nollsjuorna.

Henning - Gea är schysst prissatt även i Sverige men även med detta vin gäller köp av hel låda (6 fl) vilket känns lite väl chansartat.

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Nu är ni inne på ett område som jag knappt vågar närma mig. Måster erkänna att jag känner mig svårt frestad. Danska Emilie Vin (www.emilievin.dk) har Pian dell Orinos 04:or kvar för 360DKK. Dock inga 06:or ännu.

Henning sa...

Castell in Villa Chianti Classico 07 er rett og slett strålende!

Italienska viner sa...

Ingvar - Jag kollade också Emilie Vins hemsida och noterade 04-beståndet. Tror du att det stämmer att han inte fått in 06:orna eller är hemsidan "sporadiskt" eller "sparsmakat" uppdaterad?

Henning - CiV's CC 2007 och MdG's CC 2007 är paxade (reservert) hos BB.

/Patrik

Anonym sa...

Patrik! Jag tror att Ole har rätt bra koll på hemsidan men här har han kanske missat. Han hade en winemakers dinner med Pian dell Orino i början av sommaren och jag vill minnas att 05orna presenterades då. Kanske finns båda årgångarna i lager

Finare Vinare sa...

Vi fick prova Pian dell'Orino 2004 i februari 2010 och den var underbar. Finns den kvar, go for it.

Starchild sa...

Ja, mkt just med mindre socker och mer mineraöl och komplex längd försvinner - inte helt oväntat fort - men kom igen grabbar!: Låt oss tjäna Molinari's Cerbaiona och i vanlig ordning Casanova di Neri, om inte måste för en tydlig markering var vin med magiska nyanser, komplexitet startar och även vilka som har shans att bli legendariska! ;-)