Puh, hemma på solid terra Göinge igen efter en intensiv safari i Köpenhamn som resulterade i ett sprängfyllt bagageutrymme och renderade en ad hoc-lösning i det att dotterns barnvagn fick åka shotgun, enligt alla konstens regler.
Väl innanför dörrarna slänger man i vanlig ordning fram vad som finns hemma av ostar och salumi till ett bra bröd från Claus Meyer och vi satsar på något ytterst lättsamt bland dagens alla fynd att dricka till: Le Ragoses Valpolicella Superiore 2010. Vi sänkte faktiskt en hel låda av 09:an förra året utan att skriva en rad om det här trevliga vinet.
2010:an är ännu piggare och jordgubbsystrare än vad 2009:an var. Här vankas det drickbarhet i ordets riktigaste bemärkelse och man sköljer verkligen ner varenda tugga med rejäla klunkar av den här charmören. Kalkrika jordar på förhållandevis hög höjd, 12,5 fjäderlätta procent alkohol och 50/30/20 ståltankslagrad corvina/rondinella/övrigt lyder receptet för denna klunkbarhetsuppvisning av tredje graden. Syrorna är medelintensiva och torkar ut bra mot slutet av smakkurvan där de lämnar över stafettpinnen till en riktigt finpulvrig tanninmatta som lägger sig försiktigt över gom och tandkött. Ett ytterst delikat matvin som nog aldrig gör bort sig vid middagsbordet. 80 MUK hos Carlo Merolli.
FV har gjort en relevant jämförelse mellan 2009 och 2010, när 10:an var svårt ung och möjligen lite yrvaken.
11 kommentarer:
For en IV-kender tager det ikke mange sekunder at afkode dét bagagerum:) Great stuff! Hvad er der i Foradorikassen, hvidt eller rødt?
VH Niels
Vitt! Den underbara amforalagrade Nosiola 2010.
/Patrik
Vilken vacker bild ! Har du funderat på dragkrok ? När jag gjort producentbesök har jag noterat att det ofta finns en hylla med tomflaskor från andra producenter. Den brukar ge en rätt bra fingervisning om vad man kan vänta sig under besöket. Svenska vinbloggare kan man troligen döma efter seras bagageutrymmen
Härligt att se! Känner tydligt att den egna ångesten över att ibland handla för mycket, står i omvänd proportion till andras välfyllda bagageutrymmen. Nu blev man allt sugen på en tur över bron igen. Valpolicella har jag aldrig fastnat för. Verkar läge att prova denna. Andra tips från dessa trakter?
Lessrof - Inga andra egentliga tips härifrån. Le Ragose är en av få som fortfarande gör en enkel och rak Valpolicella Classico utan en massa ripasso/appassimento-tjafs. Även deras amarone är väldigt rustika och med klädsam syrlig spänst. En bra och redig producent, helt enkelt.
Ingvar - Notera den enorma geografiska bredden! Från nordligaste norr till sydligaste söder. Också finns det de som påstår att jag är trångsynt. ;))
/Patrik
/Patrik
Härlig syn :-)
Var kan man få tag på Rinaldi .? Bevisning verkar ju ha slutsålt vad jag kan se...
BB vin skulle det ju stå.....
Hej Jens!
Giuseppe Rinaldis grejer går i regel åt som smör i Langhesiskt solsken. Man får helt enkelt vara 'på'. Stefan Töplers BaroloBrunello har alltid ett och annat i sina listor. Just nu till och med barolo-08:orna... Hmmm, min gissning är att han inte hunnit plocka bort dem men man kan ju alltid höra med honom.
/Patrik
Tack för tipset!
Det gick minsann att få tag på lite från Töpler! Både Barolo och nebbiolon..
Strålande! Blev det både Brunate/Le Coste och Cannubi/Ravera 2008:orna?
/Patrik
Skicka en kommentar