söndag 23 september 2012

Gott och blandat på sistone


Barolo Bricco Viole 2005 (Mario Marengo) Ungt, vitalt och energiskt. Snyggt stajlad barolo med strålande druvmaterial från äldre (1955) plantor i Bricco Viole, Barolo. Beppe Caviolas slicka signum har lämnat tydliga avtryck men barriquelagringen (30% nya) är faktiskt inget man stör sig på. Fortfarande ungt, som sagt, med ivriga tanniner och tjusigt fokuserade syror. Doftpaketet är elegant med hasselnötter och tryffel dansande kring den mörka körsbärsfrukten. Det här är avgjort stiligt och lätt att tycka om, men nog känns det som att priset har börjat skena? Nollsjuorna löpte iväg strax under fyrhundringen. Kombinationen La Morra och Marc de Grazia Selections verkar skicka upp prestige-ambitionerna hos det här vinet ett par snäpp för högt i förhållande till vad man de facto har i glaset. Vi har hyfsat gott om 05:or kvar som ska bli kul att följa framgent, men vi lär inte fylla på med senare årgångar.Rosso di Montalcino 2010 (Podere Sante Marie-Colleoni) 2010 var ett kanonår i Toscana varför det ska bli extra roligt att provköra Rosso-10:orna efterhand som de kommer ut på marknaden. Mariano Colleoni är en traditionalist med 1,4 välskötta hektar utanför Montalcino. Rosson får jäsa 4-5 veckor på gamla fat och ligger därefter 18 månader på 14 hl slavonska botti. Härlig fräschör med sting i syrorna och uppdomligt karska tanniner. Doften är ren och mineralisk men med en rund och smaskig jordgubbsfrukt i centrum. Det här gillar jag skarpt, en slags montalcinsk Giuseppe Rinaldi Langhe nebbiolo, om nu någon förstår vad jag menar med det. I vilket fall - påfyllning subito! BB-Vin säljer för 169/189 DKK.


Trentino Sauvignon 2011 & Teroldego Rotaliano 2009 (IASMA) Finns det rimligen något mer gott att säga om San Michele-institutet i Trentino, som inte redan sagts åtskilliga gånger på den här bloggen? Jomenvisst! Till exempel att deras sauvignon blanc är av den tuffare sorten med välslipad syrlighet och rejäla famnar jasmin-, kamomill- och buxbomaromer som bräddfyller näshålan och håller greppet långt efter det att inandningsluften förvandlats till utandningsdito. Bra Alto Adige-sauvignon som har sin givna plats i källaren.
Teroldego är en förhållandevis obekant druvsort här hemma. San Micheles Teroldego Rotaliano är mörk och tät, nästan blålila men med ett svagt tegelskimmer i rimmen. Druvan är besläktad med syrah och det märks även på doften som är köttig, blommig och svagt mineralisk. Här finns dessutom åtskilliga gemensamma drag med Valle d'Aosta-druvan fumin i både doft och smak - till exempel den totala avsaknaden av tanniner och en charmig mörkbärig frukt. Briljant till focaccian och salamen på söndagseftermiddagen, efter att gräset blivit klippt. Carlo Merolli säljer för 105 resp 94 MUK.

9 kommentarer:

E och F sa...

skönt att Colleoni fortsätter leverera, jag är ju barnsligt förtjust i hans grejer och Brunello ´10 på fat i somras visade potential som hette duga!

Bra att ni håller koll, beställning läggs direkt!

Henrik sa...

Priserna på Marengo har skenat på SB, från 319 eller 339 till strax under 400 för 07, men ute i Europa är det business as usual, Töpler har 04 BV för 34€. Den som kostar i Marengos stall är ju Brunate VV. Men på SB vill de ha 495 för vad jag antar är den vanliga Brunaten ... Töpler tar samma pris för Brunate som för BV, men sedan sticker det iväg till 60+ för Brunate VV.
Har du koll på när Caviola kom in i bilden? Jag har druckit 01 BV och den var helt fantastisk, började mogna och bli lite slipad, men hade ju ändå ett gäng år kvar. Fader Marengo dog 2001, så frågan är om Caviola kom in i den vevan? Jag har inte känt några nya fat alls i vare sig 01 eller 05.

Italienska viner sa...

Skulle vara kul att prova lite äldre Marengo, från faderns tid. Här kan man läsa om att Marc de Grazia lobbade för "some significant alterations" redan på 90-talet. Känns lite som att det innebar rotoferm och småfranska. Kanske Caviola gjorde entre i samma sväng?

http://www.marcdegrazia.com/mdg/catalogo/Marengo%20Mario.pdf

05:an är riktigt bra och faten är verkligen inget man tänker på.

/Patrik

Henrik sa...

Significant alterations ... Det låter onekligen som roto och småfrallor, särskilt med tanke på att källaren var omgjord inom ett år - på 1990-talet.
Nåväl, har man bra druvmaterial och gör allting annat rätt så funkar onekligen 25-30% småfrallor. Men jag känner mig mer och mer befryndad med dem som gör allting rätt och håller sig till botti. Aldo Conterno byter för all del botti efter två användningar men det funkar ju ändå ;-)

Italienska viner sa...

Visst är det så; nebbiolo är tvivelsutan vackrast naken och osminkad. Samtidigt måste man vara ödmjuk inför devisen: Är det bra, så är det bra. Produktionsmetoderna får ju aldrig bli politik, jfr naturvinerna.

/Patrik

Henrik sa...

Håller helt med, är det bra så är det bra.
Ändå, småfrallorna gör att produktionskostnaden går upp och då är ju frågan, varför betala för sminket när man föredrar den osminkade skönheten?
Å andra sidan har jag varje gång jag fått Scavino blint ropat traditionalist, till och med på 2003:an Bric del Fiasc, så jag kanske ska vara tyst ...
2003:an var för övrigt sublim - ångrar att jag inte köpte några.

ButeljochFlaska sa...

Perfekt! Colleoni Rosso får ju beställas! Är det någon som har några andra tips på Rosso di Montalcino av det lättare, aromatiska slaget? Gärna för konsumtion omgående :)

Italienska viner sa...

Men visst! Pian dell'Orino, Cerbaiona, Salvioni, Casanova di Neri, Quercecchio och Il Poggione levererar oftast läckra old school-rossi av det mera läskande slaget.

/Patrik

Anonym sa...

Tackar!
Vet du ifall det finns någon annan än BB Vinimport och BaroloBrunello som säljer?