lördag 8 september 2012

SP68 2011 (Arianna Occhipinti)


Få vinmakare har väl fått så mycket socialmedial kärlek det senaste året som Arianna Occhipinti från Vittoria på södra Sicilien? Vi drack ett par flaskor SP68 av 2009 års modell och någon ströflaska 2005 Il Frappato för ett par år sedan, och blev definitivt charmade av stilen men löpte av någon anledning aldrig riktigt med när lovorden började stå som spön i backen. Nu är det i alla fall dags att smaka i kapp de senaste årgångarna och först ut är nero d'avola- och frappatoblandningen SP68.

Och visst har vi pigghet och en älskvärd bärfrukt av renaste slag i glaset. En liten tendens till mer edgy stenfruktsparfym står att finna bakom alla de superprimära och ljusröda aromerna som lägrat glaset. Munnen får sitt i form av ungdomliga syror och en lätt mineralsälta som torkar upp. Intrycket är lite splittrat, oerhört fräscht och framåt men inte fullt så personligt som jag vill minnas att 2009:an var. Finns det inte ganska många piemontesiska dolcetti, liguriska rossese och sicilianska nerelli och perricone, för att inte tala om österrikiska zweigelt, beaujolaisiska och burgundiska gamay och en och annan poulsard från Jura i den här stilen, och som ganska lätt skulle kunna förväxlas med signorina Occhipintis instegsvin?

Nåja, riktigt gott och upplyftande är det i alla fall och det är väl huvudsaken. Härliga syror och lättaste formen av tanninbett gör detta till ett eminent matvin. Hajper är aldrig lätta att leva upp till men en något tydligare särprägel hade jag nog trots allt förväntat mig. Vi sätter större hopp om att få oss till livs en liten upplevelse till den druvrena Il Frappato 2010. Cibi e Vini i Köpenhamn har ett fint erbjudande på en smagekasse från Occhipinti.

10 kommentarer:

Lessrof sa...

Inspirerade av din bild på bagageutrymmet häromveckan, for vi till Köpenhamn igår och införskaffade bl a nämnd smagekasse. Skall bli spännande att prova inte minst Il Frappato. "Mad about wine" lät lyrisk.

Italienska viner sa...

Haha, kul att kunna inspirera och inleda oskyldiga själar i frestelse. Blev det något annat kul hos Fabio?

Om MAW var lyrisk så är det inget mot Sveriges Occhipinti-fan nr 1:

http://vinosapien.com/MyTastings?Actor=vs2400&Region=SIC&Producer=3460

/Patrik

Lessrof sa...

Jo det blev lite gott och blandat med diverse enkelflaskor och några Cascina Tavijn Barbera d'Asti Riserva som vi suktat efter, också pga dig.
Skickar fakturan så småningom ;)
Barricadiero 2009 ligger också här hemma och väntar på korkskruven.

Ingvar Johansson sa...

Håller verkligen med dig Patrik. Charm och hög drickbarhetsfaktor kommer man långt med i min bok men det är råder rätt hård konkurrens i den genren just nu. Occhipinti har inte högsta prioritet hos mig

@Lessrof IV-Patrik har onekligen en del att svara för

MH sa...

Det beror kanske på vad man lägger i "svara för". Med så förnämligt anvisade utgångspositioner blir det ju bra mycket lättare att undvika blindgångare när man navigerar i vindjungeln. Fakturan borde nog snarare gå åt andra hållet i så fall. ;-)

Red Scream sa...

Tack för inspirationen! Det känns som att det är dags att röra sig söderut i Italien... :-)

Italienska viner sa...

Det finns definitivt mycket att upptäcka i södra Italien också. På vägen ut till Etna och resten av Sicilien tycker jag absolut att man ska stanna till i Basilicata och Campania för att bekanta sig lite med aglianico och i Calabria kan man råka på överraskande fräsch och rödfruktig gaglioppo, om man styr undan de som envisas med att använda ny ek.

/Patrik

Red Scream sa...

Ok tack! :-) /Ulf

Lessrof sa...

Jag lyckades just gissa blint på att detta var Marcel Lapierres Morgon utan att jag tyckte det stämde riktigt ändå. Helt fel men viss finns det både gamay, dolcettisk kärvhet och mineralsälta från Jura precis som du beskriver. Träffsäker bloggpost som vanligt! Tycker du inte det andas maceration carbonique över det hela?

Italienska viner sa...

Jag kan mycket väl förstå att man gissar Lapierre blint. Mac carb - definitivt.

/Patrik