lördag 1 september 2012

Valpolicella Classico 2010 (Le Ragose)


Puh, hemma på solid terra Göinge igen efter en intensiv safari i Köpenhamn som resulterade i ett sprängfyllt bagageutrymme och renderade en ad hoc-lösning i det att dotterns barnvagn fick åka shotgun, enligt alla konstens regler.

Väl innanför dörrarna slänger man i vanlig ordning fram vad som finns hemma av ostar och salumi till ett bra bröd från Claus Meyer och vi satsar på något ytterst lättsamt bland dagens alla fynd att dricka till: Le Ragoses Valpolicella Superiore 2010. Vi sänkte faktiskt en hel låda av 09:an förra året utan att skriva en rad om det här trevliga vinet.

2010:an är ännu piggare och jordgubbsystrare än vad 2009:an var. Här vankas det drickbarhet i ordets riktigaste bemärkelse och man sköljer verkligen ner varenda tugga med rejäla klunkar av den här charmören. Kalkrika jordar på förhållandevis hög höjd, 12,5 fjäderlätta procent alkohol och 50/30/20 ståltankslagrad corvina/rondinella/övrigt lyder receptet för denna klunkbarhetsuppvisning av tredje graden. Syrorna är medelintensiva och torkar ut bra mot slutet av smakkurvan där de lämnar över stafettpinnen till en riktigt finpulvrig tanninmatta som lägger sig försiktigt över gom och tandkött. Ett ytterst delikat matvin som nog aldrig gör bort sig vid middagsbordet. 80 MUK hos Carlo Merolli.

FV har gjort en relevant jämförelse mellan 2009 och 2010, när 10:an var svårt ung och möjligen lite yrvaken.11 kommentarer:

Piu Rosso sa...

For en IV-kender tager det ikke mange sekunder at afkode dét bagagerum:) Great stuff! Hvad er der i Foradorikassen, hvidt eller rødt?
VH Niels

Italienska viner sa...

Vitt! Den underbara amforalagrade Nosiola 2010.

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Vilken vacker bild ! Har du funderat på dragkrok ? När jag gjort producentbesök har jag noterat att det ofta finns en hylla med tomflaskor från andra producenter. Den brukar ge en rätt bra fingervisning om vad man kan vänta sig under besöket. Svenska vinbloggare kan man troligen döma efter seras bagageutrymmen

Lessrof sa...

Härligt att se! Känner tydligt att den egna ångesten över att ibland handla för mycket, står i omvänd proportion till andras välfyllda bagageutrymmen. Nu blev man allt sugen på en tur över bron igen. Valpolicella har jag aldrig fastnat för. Verkar läge att prova denna. Andra tips från dessa trakter?

Italienska viner sa...

Lessrof - Inga andra egentliga tips härifrån. Le Ragose är en av få som fortfarande gör en enkel och rak Valpolicella Classico utan en massa ripasso/appassimento-tjafs. Även deras amarone är väldigt rustika och med klädsam syrlig spänst. En bra och redig producent, helt enkelt.

Ingvar - Notera den enorma geografiska bredden! Från nordligaste norr till sydligaste söder. Också finns det de som påstår att jag är trångsynt. ;))

/Patrik

/Patrik

Vintresserad sa...

Härlig syn :-)

Jens sa...

Var kan man få tag på Rinaldi .? Bevisning verkar ju ha slutsålt vad jag kan se...

Jens sa...

BB vin skulle det ju stå.....

Italienska viner sa...

Hej Jens!

Giuseppe Rinaldis grejer går i regel åt som smör i Langhesiskt solsken. Man får helt enkelt vara 'på'. Stefan Töplers BaroloBrunello har alltid ett och annat i sina listor. Just nu till och med barolo-08:orna... Hmmm, min gissning är att han inte hunnit plocka bort dem men man kan ju alltid höra med honom.

/Patrik

Anonym sa...

Tack för tipset!
Det gick minsann att få tag på lite från Töpler! Både Barolo och nebbiolon..

Italienska viner sa...

Strålande! Blev det både Brunate/Le Coste och Cannubi/Ravera 2008:orna?

/Patrik