fredag 31 augusti 2012

Dolcetto d'Alba Monrobiolo Ruè 2008 (Bartolo Mascarello)


För den oinvigde kan säkert all denna vördnad och omsorg, med vilken man korkar ur en flaska enkel dolcetto eller barbera från någon piemontesisk ikonproducent - exempelvis Giuseppe Rinaldi, Cappellano eller Bartolo Mascarello, te sig en smula suspekt och kanske rentav löjligt överdriven. Ståltankslagrade vardagsviner i prisspannet €10-15 behöver man väl inte leta speciella tillfällen för att dricka? Men se det är just det man bör göra.

Det här är nämligen vinvärldens små guldklimpar som för en spottstyver släpper in oss i storheternas andäktiga katedral och som, trots att vinerna är enkla och gjorda för vardagsbruk, ändå tydligt visar på producentens fingertoppskänsla i hantverk och vägval. Vi kan tacka vår lyckliga stjärna för att landsbygden i Piemonte har starka agrarpastorala rötter och att det i alla tider varit små, självständiga lantbrukare som odlat och producerat vin här - sällan en Marchese eller Conte så långt ögat når - och därför nogsamt fortsatt att göra enkla endruveviner ämnade för snar, frekvent och allmän konsumtion. Tänk om DRC hade gjort en ståltankslagrad vardagsaligoté som gick att köpa för €15, eller om Screaming Eagle hade en stram, enkel och ren cabernet franc som kostade $17.99?

Bartolos, eller numer rättare sagt Maria Teresas, dolcetto är precis så ren, pur och nästan jungfruligt obesudlad som man ibland önskar att allt vin vore. Upplevelsen av att faktiskt dricka en klase krossade, pressade och jästa druvor är en som tyvärr alltför sällan kommer över en. Man behöver inte för en sekund tveka om att det är dolcetto, och därtill en riktigt bra sådan, man har i glaset. Inget att analysera eller konstra till, bara rätt och slätt ett underbart vin. Främsta tecknet på detta är väl när mina måttligt vinintresserade föräldrar tittar inom på en torsdagslasagne och utan att jag knystat ett ord om vad vi har i glasen, efter en klunk och med en mun utbrister: "Förbaskat gott vin, det här!"

Återigen verkar det löpa en närmast kusligt telepatisk brygga mellan de djupa Göingeskogarna och den midtjyska östkusten. Niels sörplade nämligen också en Bartolodolcetto igår.

3 kommentarer:

Piu Rosso sa...

Æj, hvor fint Patrik! Dagen igår VAR bestemt den helt rette til mascarello-dolcetto:) Hvilken vin, og du rammer hovedet på sømmet med dit indlæg!

Foruden balancen var kvaliteten i frugten virkelig frapperende og fejede sottimano i samme stil eftertrykkeligt af banen.
Det kunne være sjovt at se hvordan din 08'er var med et par år i flasken, 10'eren råber af evne til at lagre - men behøver sandelig ikke.


VH Niels

Italienska viner sa...

Sant, att lagring inte är nödvändigt men de här vinerna lyfter onekligen ytterligare ett par snäpp med något års flaskmognad.

Jag har sett att Töpler har en Giacomo Conterno Freisa 1973. Lik eller legend?

/Patrik

Italienska viner sa...

Han har faktiskt även Freisa 73:an men vad jag tänkte på var Grignolino 1973.

/Patrik