tisdag 4 september 2012

Sacravite 2009 (D'Angelo)


Dags för ännu en gammal vardagsfavorit i ny årgång: D'Angelos Sacravite har vi tyckt om väldigt mycket i årgångarna 2007 och 2008. Bottilagrad aglianico från norra Basilicatas mineraliska porfyr, när den är som bäst. Enkelt men långt från banalt, ruffigt men inte på något sätt otrevligt, rustikt men alls inte utan finess. Vi har gott hopp om att 2009:an från den här synnerligen stabile producenten ska prestera på samma höga nivå som sina äldre syskon.

Och det är inte tu tal om den saken. Vi har att göra med en kanonårgång, med ett alltigenom väl utmognat druvmaterial från de här ganska högt belägna odlingarna, som solid grundplåt. Doften har fler lager, skikt och nivåer än de flesta andra 70-kronorsviner jag känner till. Här matas det fram både lite småsvettiga tamboskapstoner i samma sniff som man detekterar delikata krydderier från den nordafrikanska bazaaren, härligt knallröda jordgubbar i samma andetag som fjärran brasrök en nypande kall oktobermorgon. Tanninerna är tämligen tuffa och biter sig fast rejält på gom och tunga tills dess att man låter den första tuggan spaghetti carbonara anlöpa munhålan. Då genomgår vinet en radikal metamorfos där det liksom rundas av och slipas till. Från att ha upplevts en smula kargt och taggigt på solokvist, känns det plötsligt riktigt suave och easygoing med lite sällskap. Särskilt den subtila svartpepparhettan i carbonaran blir riktig kompis med il signore Sacra Vite.

Det här är fortfarande ett rungande klipp för sina 70 MUK hos Carlo Merolli, om man gillar terroirdrivna matviner med massor av karaktär, vill säga. Hoppas verkligen att det löser sig i framtiden med arvstvisten i släkten D'Angelo, som tydligen så här långt har ställt den mycket duktige vinmakaren Donato D'Angelo helt utanför företaget.

Inga kommentarer: