måndag 2 juli 2012

Vigna delle Rose Barbera d'Asti Superiore 2007 (Franco Mondo)


Vi fortsätter på inslaget spår, och trampar väl utstakade stigar. Barbera från Monferrato, och i det här fallet mer specifikt San Marzano Oliveto, har slunkit ned för strupen otaliga gånger i sällskap med läckra salumi - salame cotto, coppa, lardo, bocconcini - och dito ostar, till slöa luncher under parasollet.

Franco Mondos Superiore 2007 är tät och blåbärsfruktig med dyra toner av Valrhona och nyrostat pressiado-kaffe, liksom med vidöppna doftporer. En lyxig brygd som andas ambition och närmast frenetisk extraktion, de 18 månadernas lagring på barriques är förstås inte heller något som passerat spårlöst förbi. Smaken  är verkligen välstajlad och munkänslan velvety så det förslår. Allt är i ypperlig balans och mycket snyggt gjort men, och det är ett ganska stort men, det är inte riktigt vad jag förväntar mig av en barbera d'Asti.

Jag vill ha nypande syror, ett tredskande och rentav lite motspänstigt lynne som bjuder matens fett och sälta lite motstånd, en stor och slösande bärfrukt och betydligt mera rusticitet, i min barbera d'Asti. Jag förstår att en och annan vinmakare vill "lite mer" och trängtar efter de grandiosa plaketterna och de gyllene medaljerna i vintidskrifterna, men vissa viner passar inte på catwalken. Barbera är ett typiskt sådant. Cascina Tavijns Superiore 2007:a är mycket mer i min smak.

Franco Mondos Barbera d'Asti finns hos Carlo Merolli.

3 kommentarer:

PO Wester sa...

Vigna delle Rose -07 finns också Systembolaget BS art nr 8118901 Pris: 149:-

Vänlig hälsning
PO Wester
Wester Wine & Food AB

PO Wester sa...

Och vinet har faktist gått på catwalken när den för något år sedan utsågs till en av Piemontes bästa Barbera i italiensk vinpress

PO

Italienska viner sa...

Jomenvisst, PO. Fast det behöver ju inte betyda att man tycker att det passar där, på catwalken alltså? Själv tycker jag att barbera är vackrast osminkad, ostajlad och i blåställ. ;)

/Patrik