torsdag 12 juli 2012

PdB 2004 & 2006


Vi försöker kolla av de här två årgångarna med jämna mellanrum. Vi har faktiskt inte köpt någon PdB-normale av senare årgång än de här båda, som vi å andra sidan handlade på oss friskt utav när Philipson slumpade ut dem - bättre hundrakronorsvin tror jag inte världen skådat, varken förr eller senare. 2008 borde ha potential att kunna matcha 04:an och 06:an så den får man väl hålla utkik efter, men hur blev det med riservorna 2008?

2004:an andas fluffig mognad och mjuk mörk frukt. Inte på något sätt långt skriden mognad förstås, utan den befinner sig bara i en varm och omfamnande fas just nu, där alla element håller på att finna sin plats och liksom sätta sig. Generösa toner av ljummen tryffel och rikligt med knallmogna bigarråer i nosen och en jämnt slipad tanninyta som lägrar tänder och tandkött, tillsammans med en lång fin eftersmak. Mycket bra och hustruns favorit.

2006:an är lite bråkigare och samtidigt charmigare med kaxig rödfrukt som känns juvenil men på samma gång rasande vital och intensiv. Även här känner man tydliga tryffelpuffar och bigarråerna klingar närmast ut i amarena och maraschino. Mineraliteten känns lite tydligare här med en torr kalkig ton och en distinkt sälta. Syrorna är mer av det nypiga slaget och tanninerna en smula råare. Underbart gott nu, och med en mycket lovande framtid. Mitt klara val ikväll, och särskilt till kalvsteken med trattkantarellsås.


9 kommentarer:

Henning sa...

Takk for notat. Har begge årganger, 06 smakt sist for et år tilbake, 04 ikke smakt siden den kom. 2006 er en strålende vin. 2007 er også fin, men i en ganske mykere og fruktigere stil.

Kjetil Finsrud sa...

Det er vel litt vanskelig å si noe om riservaene fra 2008 siden de ikke er tilgjengelige enda. Men jeg var på en smaking med Aldo Vacca i februar i år og da gikk han igjennom 07 Riservaene. De roste han mye og med rette. Noen spurte om 08 og da ble han bare blank i øynene og fortalte ekstatisk at de var veldig lovende, så det blir nok en veldig bra årgang for klassiske barbarescoer. Ellers synes jeg normale 01 og 05 drikker bra nu!

Anonym sa...

Hej, bra uppdatering!

Vad betalade ni för 06'an? Är i Italien nu och de säljer den för 17€ lite här och där, värt att köpa en butelj eller två?

/Erik Jonsson

Italienska viner sa...

Henning - 07:orna låter som att de uppför sig enligt boken. Är det något du köper mer av?

Kjetil - Jag var mest nyfiken på om det blev några 08-riservor överhuvudtaget. Jag menar; kan man hoppa över 2006 så...

Erik - Philipson (http://www.philipsonwine.com/) har med jämna och ojämna mellanrum slumpat ut PdB's normale för 80DKK vid köp av 12-pack. Men det var förstås ett tag sedan senast.

/Patrik

Kjetil Finsrud sa...

Patrik - jeg tror bestemt at det blir laget riservor i 08!

Henning sa...

Ja, jeg kjøper noen 2007. Både av pdb og andre produsenter i piemonte. Har ikke strukturen og lagringskraften til årganger som 04 og 06, men det er fint med noen årganger som kan drikkes tidligere også. Pdb synes jeg har lyktes svært godt i 07.

Jessica Sennig sa...

Jag var nog på samma smakning som ovanstående kommentator i februari.

Mitt intryck är dels att 2007 årgången såsom det mesta i Barolo/Barbaresco uppvisar en initiellt extremt lättillgänglig profil som får mig att ifrågasätta lagringspotentialet, men att framförallt Montefico, Asili och Pajé inte bara ger en härlig terroirkänsla utan även kommer ta steg framåt de närmaste fem åren. Montestefano var som alltid pålitlig, muskulös och matvänlig, men får ta andrafiol till de andra vinmarkerna mycket på grund av att den är så kraftbaserad och spelar mer på muskler än nyanser.

Italienska viner sa...

Jessica - Vi har köpt mycket sparsamt av barolo eller barbaresco 2007:or. Av skälen som du anger, samt förstås det faktum att det varit så många "goda" årgångar på sistone. Asili och Pajé kan jag tänka mig funkar fint som 07-riservor.

Kliver man ett par snäpp norrut - till exempelvis Carema, Lessona och Boca - så är däremot 2007 årgången att hålla utkik efter.

/Patrik

Italienska viner sa...

2007-normalen kostar en dansk hundring f n hos Philipson.

http://www.philipsonwine.com/default.aspx?p=24&sku=66501307

/Patrik