fredag 29 juni 2012

Barbera d'Asti Superiore 2007 (Cascina Tavijn)


Monferrato-abstinensen sitter i, trots väderomslaget. Därför plockar vi fram en riktig barberafavorit från Nadia Verruas Cascina Tavijn. Nadia håller till i Scurzolengo uppe i Basso Monferrato, där kullarna är ännu lite mjukare och svagare böljande än i det sydliga Alto Monferrato som utgör avsatsen för de liguriska Apenninerna. Nadia Verrua är en ung, kvinnlig italiensk vinmakare som arbetar, i likhet med så många andra unga och kvinnliga italienska vinmakare nuförtiden, biodynamiskt, småskaligt och ultratradionellt. Cascina Tavijn gör fyra stycken druvrena viner på de lokala och för området allenarådande sorterna grignolino, ruché och två barberor, varav vi ikväll rotar fram Superiore-varianten från 2007.

Det här är ruggigt bra. Spagnola gelato, Amarena Fabbri, äppelmynta, blodigt nötkött, brasrök och den obligatoriska målarlådan i ny och mera sympatisk version. Tät och intensiv doftvägg men ack så gäckande och lockande. Man kan faktiskt knappt slita näsborrarna från glaset. Munnen är ingen besvikelse med sin stora, mörka, saftiga fruktkyss som nästan får en att känna sig slängd bakåt i brygga, likt en tangokavaljers värnlösa offer, med ros i munnen och allt. Njutbart - mjukt och suavemente - men trots allt med gott sting och ett bra bett i fruktsyrorna - förträffligt till kvällens traditionella arrosto ripieno med sin rosmarin och salviaparfym.

Cibi e Vini i Köpenhamn säljer Cascina Tavijns viner, och som om ordinariepriset på 125 DKK inte vore schysst nog så pågår just nu en kampanj (6 flaskor för 600 DKK) på just det här vinet. Ett klipp och ett måste för alla barbera-nyfikna.

ps - En kul detalj, värd att notera, är att det här vinet rönte väldigt stor uppskattning av Mina-Vinare-Johan vid vår lilla skånska bloggträff i våras. Kanske lite otippat med tanke på Johans ordinarie preferenser, och att vi här trots allt talar om en bondsk bio-barbera från Monferrato.

Inga kommentarer: