lördag 28 juli 2012

Barolo Bussia Munie Riserva 2005 (Franco Conterno)


Det finns inget som läskar som en ung Monforte-riserva i den extremt klibbiga 30-gradiga skånska sensommarhettan - eller..? Jodå, nog kunde man haft något mer svalkande i glasen en dag som denna, men Piemonte-abstinensen blev plötsligt för svår så vi bestämde oss för att skaka liv i en flaska av en producent som alltid lyckas få våra ögonvrår att bli fuktiga och våra mungipor att levitera.

Den som påstår att det inte gjordes någon bra barolo 2005 kan ställa sig i skamvrån direkt. Det här är lysande, möjligtvis något nanosnäpp under nollfyran i intensitet och med en aningens mer välkomnande struktur. Här finns en direkthet, en sorglöshet och en slags lätthet i steget som gör den här riservan livsfarligt lättdrucken. Vi befinner oss så långt från ett provningsvin, eller utställningsvin, man kan komma - här är ärmarna uppkavlade och den närmast lutherska arbetsivern på topp. Vår saltimbocca och våra ugnsrostade och rosmarinfrotterade gammelpotatisar tas om hand och exekveras på förnämligaste sätt. Och faktiskt; det här är rentav ett läskande och ytterst ämabelt vin även i den här tryckande högsommarvärmen.

Franco Conterno gör traditionell barolo med hjärtat. Här finns en rustik och jordnära elegans och en självklarhet i vinerna, av ett slag  som man sällan råkar på annars. Nästgårdsgrannen Claudio Fenocchio är ett annat exempel på en vinmakare av det här slaget, vars viner liksom lyckas sjunga Rossini-arior samtidigt som de taktfast stampar vänsterfoten till en slags pepsk rotblues och vecklar ut ekvilibristiska Bud Powell-linjer med högerhanden. Supersimultankapacitiva viner där den största skillnaden är att Franco Conternos barolo ofta känns mer tillgängliga vid lägre ålder. Ett faktum som kan ha en del av sin förklaring i bruket av medelstora fat (15-25 hl) medan Fenocchio använder sig uteslutande av stora (50-60 hl). I vilket fall som helst; det är något magiskt med Bussia Sottana...

Mer Franco Conterno-läsning för den hugade finns här.


13 kommentarer:

E & F sa...

fick också ett sug efter Nebbiolo, tack för inspirationen!

http://skiffergatan5.blogspot.it/2012/07/giuseppe-rinaldi-langhe-nebbiolo-2009.html

ps. jag dricker på tok för lite F.Conterno ds.

Italienska viner sa...

Aah, Rinaldis LN-09 är toppklass.

Jag skulle nog drista mig att påstå att de flesta dricker för lite Franco Conterno. De har en mycket spännande riserva - "7 anni" - som är 2004-juice från tre plotar som legat 7 år på fat. Släpps i september.

/Patrik

E & F sa...

oh det låter spännande det gör det. Vem säljer?

Italienska viner sa...

Mja, det är väl en tungt vägande anledning till att det fricks så lite FC? Svårt att få tag i.

Här har man en hel del, om än ganska högt prissatt numera:

http://baglioanticasicilia.com/beverages/Wein/Piemont/Franco-Conterno/?beverages=Wein&Piemont=Franco-Conterno&cat=c174&page=2

Annars är det väl gården som gäller ;))

http://www.francoconterno.it/ita/vini_BAROLO_RISERVA_SETTE_7_ANNI.asp

/Patrik

E & F sa...

Man får väl hoppas på att Töpler får in lite, hans priser brukar falla mig på läppen...

Ingen som ska förbi gården snart då? :-)

Anonym sa...

Hello;

I like your blog.....is also available in English ?

Why you do not score the wine you taste ?

Many thanks
Angelo

Fredrik sa...

Japp, högklassig druvjuice! Åkte till gården enkom för att handla en flarra till kvällens mysdricka (vi bodde på Il Cedro B&B i okt 2011). Riktigt bra coh slurkvänlig alldeles perfekt till diverse sovel och sisådär 15 grader på uteplatsen. Fast 22€ på gården... är ju lite rip-off, det är ju mest vatten sånt därnt vin ;)

Italienska viner sa...

Hehe, lite småstingsligt där, Fredrik. Det är klart, värderar man upplevelsen av en skål degig Puglia-pasta på samma premisser som en FC-barolo-riserva så kan man komma till vilka slutsatser som helst. ;)

/Patrik

Karl sa...

Hej.

Jag har sett att ni pratat om Philipson wine i kommentarerna. De levererar väl inte till sverige? Åker ni över och hämtar upp vinerna? Jag bor själv i Malmö men har sällan några andra ärenden till Danmark. Hur har ni gjort?

Italienska viner sa...

Hej Karl.

Nej, PW skickar inte men det brukar gå utmärkt att handla under deras kampanjer och hämta någon vecka eller två senare.

Andra ärenden till Danmark brukar inte vara svåra att komma på: Carlo Merolli, BB Vinimport, Winewise, Gerbola, Le Papillon... The list goes on.

/Patrik

Karl sa...

Tack!

Piu Rosso sa...

Herlig læsning som altid, Patrik! T.O: Svendborg Vinimport har netop begyndt DK-import af Franco Conterno (og åbner med en meget fristende smagekasse). www.svendborgvinimport.dk

VH Niels

Italienska viner sa...

Bra koll Niels! Ska försöka få dem att skicka en smagekasse eller två till Sverige. Fyn är i häftigaste laget, safariwise. :)

/Patrik