söndag 17 juni 2012

Completely, utterly and seriously Seehof'ed


Vi kör en riktig Rheinhessen-rensare. Jag tror aldrig tidigare det stått tolv stycken ickeitalienska flaskor på bordet, vid ett och samma tillfälle, här hemma. Alla tolv flaskorna är dessutom från en och samma producent: Seehof, där alla vita viner är från en och samma årgång: 2011. Och vi ska få bevittna en veritabel prisvärdhetsorgie, ska det visa sig. Känsliga läsare varnas härmed.

Inte minst den första flighten, där vi tar oss an fyra synnerligen versatila arbetshästar, ska få oss att börja snacka kvalitet kontra pris som aldrig tidigare förr. Den enkla, rena Grüner Silvaner Trocken 2011 är just ren och enkel men med ett fint aromatiskt spektrum och oklanderlig syrastruktur. Mycket funktionellt. Liksom den mer mineralstinna och klart njutbara Weissburgunder Vom Kalkstein 2011 eller den fruktyppiga Grauburgunder Vom Kalkstein 2011. Störst intryck, på egen hand, gör trots allt den läckra Scheurebe Vom Kalkstein 2011. Scheurebe är en druva som vi bara hört talas om tidigare och är en korsning mellan riesling och silvaner. Här har vi en härlig mineralitet, fyllig tropisk frukt och fin höjd på syrorna trots att vi talar om ett instegsvin. Till kvällens förrätt: Smørrebrød-excerpts med bland annat små panerade lune spättafiléer på rugbrødsrondeller med currykladd, rökt renkött med pepparrotsmajo och teeny-weeny laxtartarer - dvs klockren øl-og-Aalborg-mad - beter sig de båda "burgundrarna" märkligt nog storstilat. Alla de här fyra ligger inom prisspannet €5.20-7.50 ex-cellar, vilket får anses som sensationellt bra med tanke på den kvalitet man får i glaset.


Nästa kvartett ut är ett urval av Seehofs riesling. Riesling Trocken 2011 är tvivelsutan ett okomplicerat vin ej ämnat några djupare analyser. En ganska blek men helt felfri Gutsriesling. Bara det lilla kvalitetssnäppet upp till Riesling Vom Kalkstein 2011 är markant med betydligt zingigare syror och fetare frukt. När vi sedan når de riktigt mättade och koncentrerade nivåerna via Riesling Morstein 2011 och slutligen Riesling Steingrube 2011, råder det inget tvivel om att vi sniffar och sörplar riktigt bra grejer.


Just Riesling Steingrube 2011 är fint fokuserad med sina dominanta citrussyror och sin kalkiga sälta. Frukten har en djup fin sötma som gör att vinet känns helt tillgängligt, sin späda ålder till trots. Till Pontus Frithiofs fiskgryta med sin lilla asiatiska twist är det rätt och slätt klockrent. Ett vin som vi definitivt fyller på med. €16.80 känns som halva priset, ungefär.


Spätburgunder Derby 2009 har vi blivit sålda på tidigare och vi bjuds en lika fin och stabil leverans ikväll. Härlig pinotnäsa som är helt läns på de vanligtvis så störande och sötsliskiga fataromer som vi har för vana att finna i mången tysk spätburgunder. Här är det friskhet, klass och elegans som gäller. Även den lite märkliga kombinationen cabernet sauvignon och spätburgunder fungerar fint i Innovation 2008. Samma här; fräschör och finlemmad struktur. Fatkaraktären är föredömligt dämpad och priset: €6.80 - ja, vad säger man?


Avslutningsvis två söta: Huxelrebe Spätlese 2011 är definitivt en trevlig bekantskap med buxbomaromatik och fin balans mellan syror och sötma. Men det är i Scheurebe Morstein Auslese 2011 som det händer. Milda Matilda vilken koncentration för en auslese! Trots detta en superb balans och en läskande munkänsla som gör att man bara vill ha mer och mer. Ruggigt bra ambrosia för kaffepengar: €10.30. Prisvärt så in i h-e!

Jag kan inte med för ändamålet vederbörligt tillräcklig emfas rekommendera den här producenten och deras viner nog. Tyvärr har Florian bestämt sig för att inte längre leverera till Sverige, på grund av våra oklara skatteregler, men här är det absolut mödan värt att planera om sommarsemestern och styra ner för att handla på plats. Annars har Atomwine ett och annat från Seehof.

16 kommentarer:

Gôut sa...

Ajajaj, nu ser det ut att bli ännu mer tidspress i sommarens reseschema. Syror och mineral verkar vara som vi vill ha det, men hur är det med sötman? Om vi säger en skala från Mader till Guy Wach?

Italienska viner sa...

Strax hinsidan Mader, skulle jag säga. Känns som fint utmognad frukt i de flesta av de här 2011:orna dock, vilket förstås ger ett sött anslag på djupet, särskilt i Steingrube som ju i övrigt så klart är knastertorr.

/Patrik

Finare Vinare sa...

Tack för genomgången, Patrik. Först massor av goda nyheter och till sist en riktigt usel! Vi få nog tubba Tom P att ta hem fler av Seehofs viner.

Och så lär det finnas en svensk importör som nyligen släppt sina tre rieslingproducenter och överväger att sajna Seehof...

Italienska viner sa...

FV - Pray tell! Vem är importören? Vi som inte är så bevandrade i den svenska importörsfloran snappar inte så subtila ledtrådar! ;)

/Patrik

Finare Vinare sa...

Nä, det kan vi nog inte avslöja och det är inte alls spikat, vad vi vet åtminstone. Men riesling-producenterna kom i alla fall från Wachau, Mosel och Alsace ;-)

Jäkla synd att Florian fick kalla fötter...

Finare Vinare sa...

Vinet som lockade till import var förresten 2010 Riesling Morstein Alte Reben. No shit...

Italienska viner sa...

Vi nöp nog de sista 10:orna. 11:orna börjar ticka ut i september. Bara att susa ner och plocka hem ett rejält gäng. Florian skickar fraktfritt till ett hotell i Nordtyskland. "Gruppe-kaufen"?

/Patrik

Italienska viner sa...

Aj f-n, jag glömde:

;)

/Patrik

Finare Vinare sa...

Bra idé! :) En vettig adress på andra sidan sundet är väl egentligen allt som behövs?

Italienska viner sa...

Sant. Vet bara inte vad han har för deal med Tom/Atomwine. Vi får forska vidare! De flaskor man har liggande lär ju gå åt i brådrappet.

/Patrik

Finare Vinare sa...

Ibland undrar man verkligen över poängen med att blogga. Känns mer korkat än vanligt i det här fallet.

Italienska viner sa...

Så sant. Nog vore det en sympatisk grundtanke att man, genom att blogga om de här prylarna, kanske ÖKADE tillgängligheten på dem. Inte tvärtom...

/Patrik

Finare Vinare sa...

Det känns som någon lyssnar på våra böner:

http://www.atomwine.dk/group.asp?group=1780

Men varför inte ta hem Spätburgundern?

Anonym sa...

Hej,
Florian har faktisk aldrig vist mig sin Spätburgunder... Men jeg skal få fingre i en flaske snarest.
/Tom
ATOMWINE

Finare Vinare sa...

Strålande nyheter, Tom! Att döma av Patriks recension kommer du ha Derby i sortimentet inom kort ;-)

Hörs...

Italienska viner sa...

Låter bra, Tom. Schyssta priser dessutom.

Derby 2009 är hur bra som helst. Vinner faktiskt ytterligare på ett par dagar i öppnad flaska.

/Patrik