lördag 9 juni 2012

Fri Vin 2012

Østerbrohuset på Århusgade i Köpenhamn lördag 9 juni  2012 kl. 15:41

Jag säger det direkt, så är det sagt: det här "festival-provandet" är nog inte min grej. Jag har kommit på mig själv de senaste gångerna med att bara bli stressad över allt man riskerar att missa om man inte angriper startfältet med en i förväg noga genomarbetad strategi, och därför istället missat själva essensen - hygget - med en sådan här tillställning. Jag försatte därför mig själv i mañana-mode idag, och skippade allt vad struktur, anteckningsblock och skärpta sinnen heter, och hade riktigt trevligt!

Østerbrohuset var en i alla stycken funktionell lokal men inte på långa vägar så gemytlig som Proviantboderne nere på Indiakajen, där den förra upplagan av Fri Vin utspelade sig för två år sedan. Samtidigt var det nog inte fel med en rymligare lokal då det är tydligt att naturviner är ett betydligt hetare ämne idag och väcker avsevärt större intresse än 2010, då man kunde stå och kallprata med en celebritet som Frank Cornelissen i en halvtimma, utan att någon kom och avbröt. Fram emot eftermiddagen byggde det på bra med folk i Østerbrohuset och på kvällen blev det säkert packat.

Trots idoga påtryckningar - lock, pock och tubbning från omgivningen - lyckades jag, förutom en handfull frankofila snedsteg, konsekvent hålla mig till den italienska långsidan där det bjöds ett par nya intressanta bekantskaper vid sidan av alla redan kända namn. 

Sonia Torretta - Cascina degli Ulivi

Cascina degli Ulivi är en legendarisk biodynamik-institution som håller till utanför det flacka och lite karga Novi Ligure, söder om Alessandria på gränsen mellan Piemonte och Liguria. Man befinner sig således i Gavi-zonen och det var just deras cortese Filagnotti 2009 som var min främsta ögonbrynshöjare idag. Den här rena cortesen har varit Gavi DOCG i tidigare årgångar men kallar sig inte det längre. Intensiv näsa med lika delar djup gyllengul frukt och sval fräschör. Även deras dolcetto Nibiô 2007 var ett härligt vin. Det här är en producent som skall kollas av på djupet. Dessutom behaglig prisnivå hos Rosforth/Gladvin.

En bra intervju med Stefano Bellotti, grundaren av Cascina degli Ulivi, finns här.

Isabella Perego - Ar.Pe.Pe

Ar.Pe.Pe från Valtellina gör nebbiolo i sin allra skiraste och härligaste form. Arturo Pelizzatti Peregos traditionella filosofi med lagring på tini och botti är ett alldeles för sällsynt inslag i den här delen av norra Lombardia, där nästan alla verkar ha kört fast i barriques-diket. Ljuvligt friska instegsviner med bra bett och djup samt en imponerande balans mellan tryck och elegans i den senskördade Ultimi Raggi 2004 som är företagets motsvarighet till andras sforzato. Det här var precis så bra som jag hade hoppats. Winewise börjar snart sälja.

Claudio Fenocchio håller hov. Men var är brudarna?

Kyra Künzi jobbar för Boca-mästaren Christoph Künzli, Le Piane och nej, de är inte gifta och namnet är inte felstavat. 

Tillställningens hippaste outfit tillhörde förstås Subcomandante Fulvio.

Det verkade vara fler än jag som gick in för en mera lättjefull provningsmetodik och helt sonika lät anteckningsblocket, med sina uttömmande omdömen, ligga kvar på toaletten.

Läs även Più Rosso-Niels' intrikata intryck av Fri Vin.

ps - Drog mig till minnes den här smått sinnesjuka episoden när vi själva rullade runt vår 5-månaders dotter igår, som för övrigt hade hur lajbans som helst med alla italienska vinmakare som föll ner på knä och började jollra med henne. 

7 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Föredömlig rapport ;-)

Instämmer helt i att man har det bättre på mässor om man struntar i att anteckna. Fast mässformen har ändå väldigt lite gemensamt med vindrickning som njutning betraktat. Men skaffar sig i alla fall en bra överblick, och roligast är nog samtalen med odlarna.

Ser fram emot att smaka på Ar Pe Pe!

Italienska viner sa...

Tack! Ni ska veta att det gick en hel del energi till att hålla emot en viss Blekingeprofil som for runt som ett jehu och pekade i alla möjliga riktningar på sånt man inte fick missa: Champagne (bah, samarin och permanentvätska - vi har ju Franciacorta) Beaujolais (hallonsaft - har inget att hämta mot Fenocchios dolcetto)...Ja, så där höll det på. ;)

/Patrik

Piu Rosso sa...

Smuk rapport Patrik - i den frie vins ånd! Jeg havde som du ved kort tid til rådighed og gik benhårdt efter The IV Classics: Fenocchio og Trinchero. Wow, hvilke vine og dejlige mennesker bag dem.
Interessant med Cascina degli Ulivi, dem har jeg også haft et øje på og nu endnu en god grund til at prøve af.
VH Niels

PS. Bressan-staturen: simpelthen kosteligt, det finder man ikke på et Gambero Rosso Road Show:-)

Italienska viner sa...

Synd att vi missade varandra Niels.

Vilka är klassikerna nr 3 & 4? Jag gissar att Bea är den ene. Jag blev inte helsåld på Beas viner, minst sagt svåra att ta till sig i mässammanhang. Arborius 2009 hade en magisk näsa men lite plattare mun. Behöver förstås ligga till sig ett antal år, och man behöver säkert minst en hel kvälls umgänge med den. Vinfestivalernas obligatoriska ISO-micro-bicchieri hjälper ju inte heller.

/Patrik

Italienska viner sa...

Arboreus, heter den ju!

Piu Rosso sa...

IV som i Italienska Viner! :-) Fenocchio og Trinchero har jeg været nysgerrig på siden I besøgte og fornyet ved hver ny-blogget flaske (husker stadig din formulering om at man må hjælpe hinanden med at trække læberne tilbage nedover tænderne efter at have smagt Runchet, hilarious! Og lige noget for en tanninhund som mig).
Af en eller anden grund er det praktisk/mentalt svært for mig at få dem hevet hjem fra Nørrebro, men nu var der endelig gylden mulighed for at smage hele serie fra begge.

Italienere og baby'er, det er amazing - og så uendelig langt fra nordeuropæeres småirriterede attitude overfor småbørn i det offentlige rum. Vi havde vores datter med i italien da hun var i ca samme alder - det var som at følges med en filmstjerne:-) Skønt!

VH Niels

Italienska viner sa...

Haha, ja jösses: IV - the roman connection!

/Patrik