fredag 22 juni 2012
Bricco Rioglio Brachetto d'Acqui 2010 (Andrea Rinaldi)
Buteljerad glädje! Glöm Moscato d'Asti som matchning till de färska jordgubbarna. Frågar man Andrea Rinaldi så är det bara Brachetto d'Acqui som gäller. "Moscato ska man ha till persika, melon och andra gula frukter!" Andrea gör visserligen en av Piemontes trevligaste Moscato d'Asti - Bricco Cordogno - men det är framför allt brachetton som han är känd för och som kommit att bli hans flaggskepp. Bricco Rioglio är den kalkrika backen där Andrea odlar sin brachetto. Belägen alldeles intill cantinan i Ricaldone, mellan Alessandria och Acqui Terme, i Alto Monferrato i sydöstra Piemonte.
Musten får ligga på skalen i sju dagar och resultatet blir ett vackert klarrött vin med korallskimmer. Doften drivs av en förnäm, nästan pinotesque parfym med en kalktorr mineralitet, tillsammans med örtiga kryddor och givetvis hinkvis med röda bär. En lättsam sprits skjuter fart på den finstämda syrligheten som landar i en perfekt avvägd sötmas mjuka famn. Klockrent till midsommarjordgubbarna och en välbehövlig och ytterst välgörande sommarinjektion, här i ett regntungt Skåne.
Carlo Merolli säljer denna ljuvliga ambrosia.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar