fredag 8 juni 2012

Kroatiska nedslag


Det är inte ofta vi tackar ja till varuprover (eller ens erbjuds desamma, för den delen) men när Kroatienimportören Armano's hörde av sig och undrade om vi ville prova några av deras viner kunde vi, av ren nyfikenhet, inte tacka nej.

Parallel 45,3° är en serie viner i internationell stil från den östkroatiska producenten KrauthakerRed Cuvée 2011 utgörs av merlot, shiraz, cab sauvignon och cab franc och presenterar sig som ett ungt, friskt och frejdigt vin i glaset med lollipop-frukt och alldeles slät munkänsla - ett vin med storproduktionsprägel som skulle kunna komma var som helst ifrån i världen. Tämligen identitetslöst men icke desto mindre välmakat och felfritt och som spelar på den lättare planhalvan i smakintensitetsligan. Kan nog tilltala konsumenter som vill ha riktigt lättsörplade grejer men köper de kroatiskt? Eller ens flaskor? (73083)

Rosé Cuvée 2011 är likaledes en blandning av allsköns internationella druvor (merlot, pinot noir, cab sauvignon och shiraz). Här finns massor av fräschör och en tilltalande aromatik med läckra florala toner och pigg persikofrukt. Skönt rensande mandarinsyror och precis lagom rondör. Åter igen en smula anonymt men mycket läskande och gott. Det här kan jag mycket väl köpa för 99:- (75785).


Contarini Merlot 2009 från den istriska producenten Degrassi är en ambitiös merlot där det inte är något snack om att vi har bra kvalitet i glaset. Här finns dessutom gott om markörer som blint hade lett mig i hyfsat rätt geografisk riktning, dvs nordöstra Italien - Friuli, Veneto eller rentav vidare mot Slovenien. Det är alltid svårt att diskutera druvtypicitet när man har att göra med merlot, så en blind gissning hade snarare landat någonstans runt en lätt tweakad schioppettino eller kanske refosco. En del tanniner gör jobbet bra och syror och frukt håller en fin stadig linje. Priset på 246:- tror jag dock kan vara ett problem för en druvren kroatisk merlot. (75794)

Kul att prova, men de här båda röda lär vi inte springa benen av oss för: Red Cuvée 2011 är för ängsligt försiktig och blek medan Contarini Merlot 2009 är en hundring för dyr. Parallel 45,3° Rosé Cuvée 2011 är däremot en mycket trevlig pleaser som man inte kan tycka illa om. Om det nu bara kunde se till att bli sommar någon gång så kommer vi säkert att ses igen.

Fler som provat kroatiskt här och här.

Inga kommentarer: