onsdag 9 maj 2012

Etna Rosso 2010 (Tenuta delle Terre Nere)


Dags att prova senaste årgången av en gammal Etna-favorit. TdTN's bas-rosso i årgång 2008 var den första ögonöppnaren beträffande vilka stordåd nerello från den sicilianska vulkanen faktiskt kunde vara kapabel till - svalodlad fräschör, läcker mineralitet och en mycket personlig aromatik. Nollnian tog inte riktigt samma skruv hos oss då vi tyckte den var avsevärt mindre mineralisk och att faten var mer i förgrunden än i nollåttan. Men let bygones be bygones, det har viskats om att man med 2010:an verkar vara tillbaka på forna dagars höga nivå så vi häller upp med god tillförsikt och ett brett leende på läpparna.

Sniff, sniff, pang, boom - retaliation! Vi kan snabbt konstatera att vi känner igen oss från den gamla goda nollåttan. Ljuvlig kryddkomposition med nejlikor, bergamott och rejäla fång späd timjan och oregano. Klarröd och sval frukt med massor av fräschör samt en finlemmad och väl definierad mineralitet.
Klockren uppvisning även i munnen med alla önskvärda Etna-element på rätt plats och i oklanderlig balans - sting i syrorna, tät och finpulvrig tanninstruktur och den lätta och älskvärda rödfrukten.

Här tvekar jag inte att skjuta skarpt med prisvärdhetspickadollen - det finns så vitt jag vet och enligt min ringa mening inget annat rött vin på SB för 129 kr som är i närheten av det här i fråga om klass och elegans. Kolossalt mycket vin för pengarna.

3 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

De orden var vad som krävdes för att jag skulle krypa till korset och häva min systembolagsbannbulla. Verkar som om det kommit in betydligt fler flaskor denna gången och att de finns i relativt riklig mängd.

castor fiber sa...

Prisvärdhetspickadollen håller jag med dig om att den både får åka fram och skjuta en ordentlig salut då det handlar om detta vin. Viss längtan efter att sprätta första -10:an dök plötsligt upp.

Italienska viner sa...

Dag 2 och 3 har vi ett riktigt elegant vin i glaset. I det här skedet kan man verkligen förstå de ständiga referenserna till Bourgogne och Piemonte så fort det talas Etna.

Ingvar - Ytterst ledsen att behöva bryta din bannstråle. Men det är för en god sak...

/Patrik