fredag 11 maj 2012

Barbera

Junibarbera i Vigna del Noce

Barbera. Bara namnet känns så varmt, mjukt och inbjudande, femininum, så kvinnligt och sinnligt. Mellansyskonet som liksom kilas in, och på något vis försvinner, mellan flotta och flashiga nebbiolo och lätta och nätta dolcetto, i den så tydligt utmejslade kvalitetshierarkin bland Piemontes druvsorter. Både och eller varken eller? Vardags- eller prestigedruva? 

Svaret är förstås både och. Eller varken eller? Jag har svårt att tänka mig en matvänligare druva, här finns i regel en distinkt fruktsyra, generös frukt och mycket lite garvsyra - få är de rätter som lyckas sätta fälleben på den här flitiga arbetshästen. Gräddigt fett spjälkas och lurig tomatsyrlighet tämjs, ingen uppgift känns övermäktig. 
Som vanligt ska man styra undan prestigeprojekten där nya barriquer och rotofermentorer är inblandade, barbera är en delikat druva som inte tål särskilt hårda tag. De riktiga prestigebarberorna hittar man i stället hos Langhes tunga traditionalister: Bartolo Mascarello, Scarzello, Giuseppe Rinaldi, Giacomo Conterno, Cappellano, Fenocchio osv. Gärna klassiska årgångar (t ex 2004, 2006, 2008) och med något extraår på flaska. 

Två definitiva måsten för den barberanyfikne

Fast egentligen är det Monferrato som är det riktiga Barberaland. Här, på kullarna mellan Asti och Alessandria, har druvan odlats sedan 1200-talet och epicentrum ligger nära Nizza Monferrato, där man i stort sett borstar tänderna i Barbera d'Asti och dricker det i stället för apelsinjuice om morgnarna. Barbera är Italiens tredje mest odlade druva (efter sangiovese och montepulciano) och givetvis finns det massor av usla och ointressanta barberor i allmänhet och Barbere d'Asti i synnerhet. Men det finns också guldkorn: Trinchero är en av de främsta barberavirtouserna i Piemonte och hans tolkningar av druvan lämnar ingen oberörd. Även i Tortona och i Oltrepò Pavese görs en hel del intressant barbera.

Hardcorebarbera

Jag vet att det finns många barberaskeptiker där ute och just för er har jag satt i hop en liten shoppinglista som jag är övertygad om hade kunnat få er på bättre tankar.

Barbera d'Alba San Lorenzo 2006 (Bartolo Mascarello) €19.90 (BaroloBrunello)
La Barslina Barbera d'Asti 2004 (Trinchero) 150DKK (Winewise)
Barbera d'Alba Superiore 2004 (Scarzello) €19.90 (BaroloBrunello)
Sant' Andrea Barbera Colli Tortonesi 2008 (Marina Coppi) 130DKK (Carlo Merolli)
Barbera d'Alba 2010 (Giuseppe Rinaldi) €15.90 (BaroloBrunello)
Barbera d'Asti Superiore 2007 (Cascina Tavijn) 119DKK (Cibi e Vini)
Barbera d'Alba Ginestra 2010 (Paolo Conterno) €11.95 (Boller-Weine)
Barbera d'Alba 2009 (Fenocchio) 105DKK (Winewise)
Sorí del Drago Barbera d'Alba 2009 (Brovia) 159DKK (Domaine Brandis)
Vigna del Noce Barbera d'Asti 1999 (Trinchero) 225DKK (Winewise)

Tio rena, karaktärsfulla och förtrollande barberor som kan förvandla agnostiker till renläriga barberofiler i ett nafs. 

9 kommentarer:

Anonym sa...

Barbara. Bara namnet känns så varmt, mjukt och inbjudande, femininum, så kvinnligt och sinnligt.

Jag förstår att du känner som du gör för ordet.

P.

Vintankar sa...

Nu börjar det bli besvärligt! Först för Ingvar mig in på "Bressan". Beställning gjord.
Jag har nosat på någon Barbera och blir väldigt sugen efter ditt inlägg. Källaren fylld till bristningsgränsen.
Prioritera skriker någon. Jag har vanligtvis lätt för detta, men när vi kommer till vin......

Italienska viner sa...

JC - Winewise har ju dessutom Bressan i sitt sortiment så släng in ett par av Trincheros La Barslina och Fenocchios barbera nästa gång du beställer.

P - Uppblåsbara?

/Patrik

Golfkompis sa...

"Fälleben" - underbart skånskt uttryck!
Barberaviner är härliga, väljer ofta dessa framför de hottare kusinerna, men är lite oöverens med dig vad gäller de sk moderna vinerna. Lite annan prägel - förvisso - men oxå de härliga viner!!

Italienska viner sa...

Golfkompis - Det finns förvisso ett och annat guldkorn även bland de nya-barriques-kontaminerade barberorna, även om något konkret exempel så här på rak arm icke råkar föresväva mig just nu.Jag har brukat anföra Fr. Revellos enkla barbera d'Alba som en positiv erfarenhet, ända tills det visade sig att den var ståltankslagrad så...

/Patrik

jo... sa...

Har just inhandlat mig en Bruno Giacosa Barbera d'Alba Falletto 2005 från Stefan Toepler, som jag längtar efter att få sätta korkskruven i! Har du några erfarenheter från detta vin? Måste dock erkänna att allt jag provat från Bruno Giacosa hittills har varit enastående och en Barbaresco ´64a som dracks förra helgen var helt outstanding!

Piu Rosso sa...

Hvilket herligt indlæg, Patrik! Betyder det at vi kan se frem til lignende om de andre (favorit)druer??
VH Niels

Italienska viner sa...

Niels - Visst tillhör väl du barbera-skeptikerna? Trinchero skulle nog kunna få dig på andra tankar. Du ska väl till Fri Vin? ;)

jo... - Har faktiskt aldrig provat någon Giacosa-barbera.

/Patrik

Piu Rosso sa...

Nja, vel ikke rigtigt barberaskeptiker, Patrik - men har nok, som du også er inde på, den umodnes tiltrækning mod det vilde, flamboyante, karakteristiske osv. In casu Trinchero er det således umiddelbart mest freisaen, grignolinoen og de orange som trækker - men selvfølgelig kommer jeg ikke til at sidde din varme anbefaling af barberaen overhørig, når jeg endelig får bevæget mig langt nok ud på nørrebro:-)

FriVin - ja, the place to be i juni, ingen tvivl! Jeg har et gig i kbh den dag, så det afhænger af konkret logistik om jeg kan nå at komme forbi. Jeg lader høre fra mig!

Bedste hilsner,
Niels