fredag 18 maj 2012

Severely Seehof'ed


Wow! Vilken härlig kick! Och då snackar vi ändå instegsnivå. Om vi ska ta det från början så blev vi svårt tagna av Seehofs Riesling Alte Reben Morstein 2010 härförleden och beställde genast påfyllning direkt från producenten. Eftersom det här, utan att överdriva, var något av det piggaste och mest tilltalande vi smakat i rieslingväg på bra länge, tvekade vi inte att på ren chans även beställa en rejäl laddning av Seehofs övriga sortiment, för att prova igenom. Mycket attraktiva priser på vinerna och modest fraktkostnad (€26 för 18 flaskor) var andra övertygande argument.

Riesling Morstein Westhofen 2011 är precis den typen av arbetsvillig men samtidigt lättjefullt dansant riesling som alla vill ha till hands i sin källare. Härlig ananas- och passionsfrukt i samklang med rik, nästan överdådig, mineralitet. Maffig frukt och sirliga syror, mycket ungdomlig men likafullt extremt tillgänglig med grapefruktbeska, lime och kritig kalkighet. Suverän vid matbordet:
- Får se vad ni dukat fram - räkor? Inga pix. Rejält citrusbemängd majo gjord på kraftfull EVO? Lätt som en plätt. Vällagrad prästost, skojar du? Piece of cake!

Definitivt ett par snäpp ner på komplexitets- och kvalitetsstegen jämfört med den magiska A.R.Morstein 2010, men en synnerligen charmig och mineralstinn Rheinhessen-riesling till löjligt låga €11.90. Härmed oundvikligen utsedd till sommarens husriesling i Sjörröd.

Spätburgunder Derby Steingrube 2009 påminner egentligen ganska lite om det mesta annat i spätburgunderväg vi tidigare smakat. Avsevärt mer dämpad fatprofil och en betydligt stramare frukt som rör sig åt piemontesiskt eleganta moreller snarare än åt pfalziga smultron och jordgubbskompotter. En ytterst finstämd floralitet med violer och torkade rosor såväl som ljusare toner av liljekonvalj och jasmin. Det här är en älskvärd men samtidigt seriös näsa som tilltalar mig skarpt.

Munnen får sig till livs en livlig syrlighet som sticker till rejält i kinder och gom. Den florala aromatiken går definitivt igen och frukten är fortsatt tajt men lätt att gilla för en Piemonte-fantast - hur gott som helst. För €10.80 måste jag säga att jag nog aldrig har smakat på maken. Knappa hundralappen för den här eleganta skapelsen får mig nästan att gallskrika p-ordet. Roligaste bekantskapen på länge och vi kan knappt bärga oss från att botanisera vidare i lådorna. Stort tack till FV för heads up!

5 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Ja, visst är det attans skoj när man träffar på en egendom som Seehof! Vore man vinimportör skulle det förstås vara ett givet namn i portföljen - men nu är vi ju redan "importörer" för husbehov och det är nog på många sätt bättre och definitivt mindre krångligt ;-)

Kul att läsa beskrivningar av två viner vi inte provat, det ser ut som att det kokar ner till en ny beställning snart. Vilka andra satsade ni på?

Italienska viner sa...

Vi tömde vad Morstein Alte Reben 2010 som Florian kunde undvara samt ett gäng Steingrube Riesling 2010 som han tyckte vi skulle prova. Vidare: Weisser Burgunder Vom Kalkstein 2010, Riesling Westhofen Vom Kalkstein 2011, Grauburgunder S 2011, Scheurebe Auslese 2011, PN Rosé 2011, Riesling Steingrube och Morstein 2011 samt Spätburgunder Derby 2009.

Såg i er besökspost att man rekommenderade konsumtion av Derby 2007 samma dag som öppnandet av flaskan. Stämmer inte med 2009. Ännu elegantare och snyggare ikväll (dag 2). Ruggigt bra!

/Patrik

Finare Vinare sa...

Aj, vilken skön shoppingkorg! Ser fram emot rapporter...

Vi har låtit 07 Derby stå över natten, då får man ett litet ätticksstick vid sidan av lingonsyrorna. Så han har nog rätt där, Florian. Anledningen var också att han varit väldigt sparsamt med svavel, självklart är det inget problem för drickbarheten nu, men 09 Derby är säkert en bättre årgång att spara.

Förresten... Bruno Clairs 2010 Marsannay Rosé borde rulla rakt upp på er gata. Grym pinosity med insjö och allt!

Vinosapien sa...

testade ett litet glas av hans weissburgunder i eftermiddagssolen...rent...klockrent...gott...friskt...bra. sådana här överraskningar (egentligen inte med tanke på vad fv skrivit) gör ju vinvärlden allt mer intressant.

resten av flaskan får prestera till morgondagens nyplockade sparrisar.

tack för att ni påminde oss om vad som legat på kylning ett gäng veckor;)

Piu Rosso sa...

Italienska Viner drikker riesling, Frankofilen drikker riesling, Più Rosso drikker riesling... Sommeren er over os! :-)
VH Niels