lördag 12 maj 2012

Montezavo Rosso Riserva 2000 (Isimbarda)


Gårdagens lyriska lovsång tillägnad Piemontes sleeping beauty - barbera - inspirerades av en sublim flaska av Marina Coppis Sant' Andrea Colli Tortonesi Barbera 2008. 90% barbera och 10% croatina från Tortona i sydostligaste Piemonte. Ärkeren och ståltankslagrad barbera som utvecklats på ett underbart sätt i flaskan, lite rundare och fylligare än vid tidigare påseenden men fortfarande med fint syrafokus och fortsatt en perfekt lagkamrat vid middagsbordet. Mina initiala referenser till Montevertine vidhålles. Köpt hos Carlo Merolli, och det verkar finnas flaskor kvar.

Detta föranleder oss att styra kosan några mil åt nordost, över slätten, för att landa i sydvästligaste Lombardiet, i Pavia "Bortom Po" eller Oltrepò Pavese. Här odlar Isimbarda 36 hektar allsköns olika sorters druvor men mest barbera, croatina, uva rara och moradella. Montezavo, eller Monsaurum, är kullen med de äldsta stockarna och riservan härifrån görs på lätt övermogna druvor som får macerera i 18-20 dagar, varpå musten hamnar i nya små fat där den får ligga mellan 12-18 månader.

Våra glas osar fränt av den vid det här laget tämligen långt gångna mognaden. Vi drar oss till minnes Vinosapiens notering om vinet som ett "reduktivt monster" och kan bara instämma. Luft, luft och luft lyder ordinationen. Ett par timmar i glaset och ett oräknerligt antal swirls senare, har vi att göra med en aristokratisk uppenbarelse som framkallar metaforiska associationer till tweedpyjamas, monokel, silverkrycka och Chesterfieldfåtöljer. Classy shit helt enkelt, med en rejält mörk katrinplommonfruktighet i mitten, omgärdad av piptobak och otroligt snyggt inbakade fattoner som förmodligen varit betydligt mer dominerande en gång i tiden, men som nu smultit in och blivit en ingrediens i brygden, liksom svår att sätta fingret på.

Härlig koncentration och oklanderlig balans i munnen. Skitsnyggt och en mycket imponerande uppvisning av en tolv år gammal barbera. Vällagrade ostar, kanske rentav en brie de meaux, kommer upp som förslag på lämplig förplägnad att kunna tänkas para med den här snudd på bordelaisiska eleganten. Köpt hos Winewise och även detta förefaller fortfarande gå att få tag i.

Inga kommentarer: