fredag 18 februari 2011

Barolo Broglio Riserva 2004 (Schiavenza)


En snabb titt bakåt i arkivet ger vid handen att vi hittills i år inte druckit en enda barolo. Tid för bot och bättring med andra ord.

Vi har köpt på oss av Schiavenzas Broglio Riserva 2004 men inte smakat ännu, Prapò Riserva provades innan jul och byggde då upp förväntningarna rejält för rotebrodern.
Broglio är en mycket liten vingård, inte långt från downtown Serralunga, som sträcker sig bort till Ornato. Vinerna härifrån brukar kunna bli rejält eleganta när året varit bra, och 2004 får väl utan omsvep anses vara ett sådant. Vi häller upp på karaff och kör iväg och handlar.

Medan lammytterfiléerna gottar till sig med bankad rosmarin, citron och lite vitlök så tar vi oss an den numera lätt luftade Broglio-riservan. Synnerligen mörkt sidenröd med nästan svarta reflexioner ståtar den i glaset. Vi kan konstatera att vi har att göra med ett vin som bjuder på sig själv och lättar på förlåten - intensiv stenfruktsparfym, amarena och möbelpolish. Körsbärsfrukten är verkligen koncentrerad och omgärdas av smäckra stråk av solvarmt shingeltak, gipstorr kalkighet samt muskot och andra delikata krydderier. Detta är mycket kraftfullt men samtidigt nobelt och elegant.

Tanninstrukturen är ung, på gränsen till minderårig, och ettrig med en förmåga att liksom klamra sig fast på tandköttet och hugga tag i kinder och munhåla. Syrorna täcker hela registret från den zingiga diskanten till ett orangetonat citrusspektrum i mellanregistret. Eftersmaken är imponerande lång och majestätisk. Visst är det på tok för ungt att dricka nu men det bringar helt klart en fetischistisk njutning redan idag - så välkomponerat och strukturerat med en mycket ljus framtid framför sig.

Prapò-riservan var mer försynt, proper och subtil medan Broglion är mäktig, extrovert och distinkt - Prapò är Dave Brubeck medan Broglio kan liknas vid Keith Jarrett.
Broglio Riserva 2004 är en barolo som lirar i den absolut högsta ligan, en av de mest kraftfulla unga riservorna vi någonsin smakat och som samtidigt strålar av elegans och balans, dessutom kommer den bara att bli bättre och bättre under de nästföljande decennierna.
Carlo Merolli säljer både Prapò och Broglio Riserva 2004 för 299 SEK - två väldigt olika barolo och i båda fallen kopiöst mycket vin för pengarna!

3 kommentarer:

Mr J sa...

Jag provade Prapò icke-riservan förra helgen och fann den lovande, om än inte överdrivet generös i dagsläget.

Är det samma frukt i riservorna som i icke-riservorna, eller är det bara en fråga om tid på fat?

Italienska viner sa...

Även Prapò-riservan var mer dämpad än Broglio. Prapò "brukar" vara den komplexare och större av tu men det verkar ju variera.
Jag kan inte svara på hur Schiavenza gör med frukten till sina två riservor. Fenocchio och Franco Conterno gör en noggrann selektering av druvmaterialet till sina.

/Patrik

Piu Rosso sa...

Oh yeah! Det lyder fantastisk! Det må kaldes en passende bod at starte årets barolo med sådan en gang 'fetischistisk nydning' :-)
/Niels