torsdag 17 februari 2011

Collemura Rosso Piceno 2008 (San Savino)


Igår provade BV-Ingvar San Savinos Rosso Piceno Superiore Picus och hade invändningar rörande alkoholöverslag, obalans och brist på syror. Vi råkar ha den enklare Collemura, från samma producent, liggandes så en påsyn känns mer eller mindre relevant.

Sangiovese och montepulciano som fått ligga på stål och cement, enligt producenten. Mycket tät och mörkröd vätska med en söt körsbärsprofil i första sniffen. Det faktum att ek inte ska vara med i bilden förbryllar, här är nämligen en hel del bruna kryddor och vanilj som stångas med frukten. Ganska kraftig och framfusig i nosen.

Smaken domineras av den mörka och sötmogna frukten som leds till altaret av lite träiga tanniner och en lätt, inte oattraktiv, beska i botten. Kraftfullt och rustikt men nog spökar det lite ek i munnen också? Syrorna är definitivt i det lägre registret även i den här brygden, ger intryck av en varm årgång. Eftersmaken har lite Macallan-vibbar med sötma och gamla sherryfat som ligger kvar länge på tungan.
Vi köper dock hellre den fräscha Terrana från Abruzzo nästa gång vi blir akut sugna på montepulciano.


2 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Hmm, låter som att vinerna har de mindre trevliga sidorna gemensamma. Jag provade Velenosis Il Brecciarolo i bloggens begynnelse och som jag minns det hade den betydligt piggare syra. Jag har inte helt avskrivit Rosso Piceno trots två stolpskott på två försök.

Italienska viner sa...

Auroras Superiore är bra - rakare,tuffare och mer attityd. Obloggad, men vi har fler på lut.

/Patrik