måndag 14 februari 2011

Dolcetto d´Alba 2006 (Giuseppe Rinaldi)


Etiketten ser ut att vara tillverkad av pergament hämtad från dödahavsrullarna. Med typsnitt, färgsättning och sirliga harpor som formligen basunerar ut att: i den här cantinan har minsann tiden stått still - och det är vi stolta över!

Giuseppe Rinaldi tillhör de riktigt stora personligheterna i Barolo, en före detta veterinär som gått och blivit sinnebilden av en äkta barolista. Han förfasar sig över odlad jäst och de kliniskt rena laboratorierna i vilka dagens moderna viner framställs - Rinaldi-källaren är i stort sett oförändrad sedan fadern Battistas dagar. Il Citrico vurmar, förstås, för naturjäst, lång maceration och lagring på riktigt stora och slitna botti - viner som är trogna sitt ursprung. Fint sammanställd info om Beppe Rinaldi hittas här och Do Bianchis sköna besök i cantinan här.


Ikväll ger vi oss på Rinaldis dolcetto och får ett tätt, dimmigt och rödbetsrött vin i glaset. Vi kan omgående konstatera att vi har att göra med en komplex dolcetto, fullmatad med karaktär. Torkade rosor, riktigt mörk och mogen körsbärsfrukt, lakrits, skokräm och ett svagt drag av terpentin utgör stommen för doftpelaren. En salmiakanstruken mineralitet bidrar till ytterligare djup i aromatiken. Ett utomordentligt vin att bara vällustigt sitta och sniffa på.

Munnen möts av en torr, finpulvrig strävhet och myndiga syror som fyller ut varenda vrå. Frukten är köttig och nästan tuggbar med diskret sötma i kärnan, utfyllande men ändå synnerligen läskande. Helt annan stil än, exempelvis, Roagnas som är mera oxidativ och mjuk - det här är kraftfullt och fokuserat. Nollsexan är perfekt mogen just nu men klarar garanterat flera år till på rygg.
Ljuvlig old school-dolcetto som skall drickas och snusas med andakt!

Kostar €12.90 hos Stefan Töpler.

2 kommentarer:

Do Bianchi sa...

thanks for the shout-out! :-) great wines... always...

Italienska viner sa...

Great wines indeed, we have the 2006 barbera coming up which we are excited about. We´ll definitely fill up with the dolcetto.
Thanks for lots of inspiring posts - the Rinaldi-visit included!

/Patrik