lördag 12 februari 2011

Ankackompanjemang - Lessona vs Barbaresco


Jag har en känsla av att vårt hushåll bidrar till att dramatiskt öka per capita-konsumtionen av ankbröst i Sverige. Detta är resultatet av vår faiblesse för viner som råkar trivas tillsammans med fet fågel och fruktsyrliga såser. Ikväll gör vi en favorit i repris - ankbröst med apelsinromsås - som brukar vara en fin matchning till elegant nebbiolo. Vi ska jämföra två olika piemontesiska appellationer från samma årgång - Sellas vingårds-Lessona: San Sebastiano allo Zoppo 2005 med Pelisseros Barbaresco Nubiola 2005.


Lessona San Sebastiano allo Zoppo 2005 (Sella) Lessona är idag en försvinnande liten appellation längst uppe i norra Piemonte vid Alpernas kant, men med vinodlaranor som sträcker sig åtminstone 800 år tillbaka i tiden. Familjen Sella har odlat vin här i 340 år och idag är de i stort sett ensamma om att vara aktiva inom den här DOC:n. En bloggpost om vårt besök hos Gioachino Sella och vinmakaren Christiano Garella kan hittas här.
San Sebastiano allo Zoppo är en gammal sydvästvänd vingård som varit bevuxen med vinrankor sedan 1436. Dagens rankor har en snittålder på 75 år och jordmånen är järn- och syrarik gammal havsbotten med finpulvrig textur och gulorange färg. Man använder sig av 85% nebbiolo och 15% vespolina som får macerera i 24 dagar och ligga till sig 36 månader på 25 hl-botti samt 12 månader på tonneaux. 2005 tillverkades 4000 flaskor.

Färgen är någon nyans mörkare än vad man kan förvänta sig men transparensen är föredömligt skir. Näsväggarna möts av rabarber, nypon och en utsökt mineralitet i form av en solid järnfilspånridå. Nebbiolomarkörerna är tydliga med pikant floralitet - mörk viol och torkade rosor - såväl som en avlägsen och torr höstlövbrasa, men allt är så vansinnigt snyggt och välkomponerat att man nästan häpnar.
Smaken bärs fram av akrobatiska vinbärssyror och landar i en finmaskig tanninväv. Frukten och mineraliteten spelar på varandra och flätar till slut ihop sig som en intrikat makramé, eftersmaken är lång och ganska intensiv. Vinet är förstås mycket ungt och primärt, men jösses amalia vad bra det här är!


Barbaresco Nubiola 2005 (Pelissero) Familjen Pelissero har varit verksamma i Treiso, såväl som i vinbranschen, de senaste 50 åren och sedan 1989 håller sonen Giorgio i rodret. Man har cirka 30 ha odlingar som inbegriper alla de regionala druvsorterna och producerar totalt runt 120000 flaskor årligen.
Nubiola är ett av de enklare vinerna i barbaresco-portföljen och görs i en slags "semimodern" stil med hjälp av rotofermentorer och lagring på både botti och begagnade barriques. Vi provade Nubiola 2005 första gången för ett år sedan.

Här har vi ett tätare och mörkare vin i glaset. Doften är maffigare - större, mörkare och murrigare med tjära, asfalt, målarpyts och moreller. Rik och charmig näsa men efter Sellas finslipade juvel känns detta som en bautasten.
En del av den upplevda klumpigheten i doften, kommer igen i munnen där en ganska grovkornig tanninstruktur är framträdande, syrorna är av medelhöjd och frukten mörk och mogen. Vinet är inte på något sätt i obalans, men jämte den paranta ballerinan från Lessona känns det tämligen odefinierat.

Ankan trivs som fisken i vattnet tillsammans med Sellas San Sebastiano allo Zoppo, en magnifik ankackompanjatör med frisk mineralitet samt perfekt avvägda syror och tanniner för att klara av fettet, sötman och syrligheten i maten. Även efter maten ser vi oss helst sticka näsan i Lessona-glaset.

San Sebastiano allo Zoppo 2005 köper man hos Winewise för 259 DKK, Stefan Jensen skickar numera med FedEx till Sverige. Pelisseros Nubiola finns i årgång 2006 hos Gobivin för det facila priset 128,95 DKK - fyndigt värre, i alla fall om man jämför med SB/Moestue som vill ha 300 SEK för exakt samma vin...

6 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Jag kan inte påstå att jag är förvånad över utgången i den matchen... Jag har ett gäng Pelisseros Nubiola köpta för under hundringen. Visst är det fyndigt men problemet är att jag aldrig känner mig riktigt sugen på att öppna en flaska. Tycker dock att jag så sakterliga börjar lära mig när jag ska handla och när jag ska låta bli

Italienska viner sa...

Ingvar - Jag tycker att Pelisseros Nubiola är en mycket bra barbaresco, årgången är också väldigt trevlig. Och för hundralappen, som vi betalade, kan man svårligen finna bättre nebbiolo. Däremot ska man inte dricka den bredvid SSaZ eller liknande eleganter - då känns den bara stor och jolmig.
Att lära sig när man ska handla och när man ska låta bli låter som ett livslångt projekt - kan vi se fram emot en undervisande bloggpost?

/Patrik

Herren sa...

Hmm,,. jag sitter här och smackar med läpparna efter en virtuell klunk allo Zoppo. Salivframkallande läsning på min ära. Noterat på listan..

Italienska viner sa...

Herren - Jag rullar fram damcykeln igen ;-)

/Patrik

Henning sa...

Takk for tips på Tenuta Sella. De har den på Vinmonopolet til 293 norske kroner. Pelissero drakk jeg endel av tidligere, men ikke kjøpt på noen år. Har Barbaresco Vanotu 1999 som jeg ikke har prøvdsiden den ble sluppet. Har du prøvd den? Synes pelissero håndterer eikebruken ok.

Italienska viner sa...

Henning - Jag rekommenderar varmt alla Sellas viner, deras bas-Lessona och den andra vingårds-Lessonan: "Omaggio a Quintino Sella" som hämtar sin frukt från Monfalcone-marken, är mycket intressanta och trevliga. Liksom deras Bramaterra och vingårds-Bramaterran "I Porfidi". Alla dessa är ett måste för en Piemonte/nebbiolo-fan, ett helt annat uttryck än Langhe-varianterna.

/Patrik