onsdag 3 november 2010

Schyssta pizzaviner


Palistorti Colline Lucchesi 2007 (Tenuta di Valgiano) 70% sangiovese, 20% merlot och 10% syrah från denominationen med det trevliga namnet Colline Lucchesi beläget nordost om Lucca i norra Toscana. Modernt sangiovesebaserat instegsvin från ett bra år som fått ligga till sig på små begagnade fat i tolv månader.
Fin bittermandel och varm söt frukt i nosen - lakrits, lättrökta charkuterier och mörkröda bär fyller på. Tiondelen syrah bryter igenom på ett ganska tydligt men trevligt sätt.
Lena och nästan smeksamma syror och en munfyllande fruktighet mynnar ut i en ganska odramatisk eftersmak. Ett bra matvin i den moderna toscanaskolan. 139 DKK/SEK hos Carlo Merolli.

Dolcetto di Dogliani 2008 (Produttori del Dolcetto) Det är ju förstås orättvist att kritisera SB´s magra dolcettosortiment utan att prova de få som faktiskt finns tillgängliga. Det här är en dolcetto di Dogliani som kommer från cantinan i Clavesana.
Fruktig och trivsam dolcetto med en generös bärparfym av moreller. Doften är ren och tämligen intensiv med en stadig mineralbas av kalk och skiffer och ger ett mycket solitt intryck.
Munnen draperas av de distinkta syrorna och funkar finfint till pizza med prosciutto crudo. En mycket angenäm bekantskap för 90 SEK som vi definitivt avser att fördjupa. Nr 2326 på SB.

7 kommentarer:

Fredrik sa...

Aha, jag har alltid anat att du är en vinbonde in disguise! Hmm är ni inte i Piemonte?

Italienska viner sa...

Domani Federico!

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Buon viaggio Patrik ! Inte alla vonbloggare som får ett område uppkallat efter sig.

Fredrik sa...

;)

Anonym sa...

Var är det ultimata pizzareceptet då? :)

P.

Anonym sa...

Vilket tips om Produttori di Dolcetto.

Vi var där för något år sedan, (efter en felkörning) vi trodde vi hade kommit till "stället" men ack så fel vi hade. Efter en långsam rundtur och provsmakning så inhandlades ett större antal flaskor från detta kooperativ. Speciellt deras moscati minns jag väl.

När vi sedan kom till Doglianis riktiga cantina hade den just stängt för siesta och en lång väntan i 40 graders värme låg framför oss. Men det var värt varje sekund.

En oerhört multilingual man i +70-årsåldern kunde mixa vår spansk-engelsk-italienska väl och inköpen blev fler än vad som var tänkt.

Dolcetto från Dogliano har något traditionellt och gammaldags över sig som är svårt att förklara utan att man provat.

Därför är Ert tips dubbelt intressant!

Anonym sa...

Har ett 12-pack vin liggande på lastbil eller lager någonstans från Carlo just nu. Och i natt var det 6-7 minus här. Vet inte om man vågar beställa längre från Danmark nu :(

Tror iofs att sakerna ligger hos något åkeri och man har väl iallafall någon slags värme i dom lokalerna för de som arbetar där ska ha det ok samt att man har mycket annant som skickas som kanske inte bör utsättas för kyla/värmeändringar i för stor omsättning (bildas fukt).

Lite orolig är man dock..

P.