måndag 22 november 2010

San Grato 2009 (Ioppa)


En arbetshäst i glaset. Ioppas San Grato har kommit att bli något av "husets vita" här hemma - detta är femte eller sjätte flaskan som går åt sedan i somras. San Grato är definitivt inget vin som får en att börja stämma lutan och vässa gåspennan för att skriva episka hyllningar. Nej, det här är ett riktigt all round-vin med, nästan, kameleontiska talanger - lika fint till gårdagens ostar (robiola och en sublim caciotta) som till kvällens tonfiskpizza.

San Grato 2009 består till 70% av erbaluce, 20% timorasso och 10% traminer som odlats i trakterna kring Novara i nordöstligaste Piemonte.
Ett blekt gyllene vin som generöst skickar fram såväl friska fruktpuffar i vit skrud som sötare dito i ljusgul. En inte obetydlig blommighet, som förmodligen stammar från traminern, skiner igenom med en liten bukett liljekonvaljer. Syrligheten är belägen i det matvänliga mellanregistret och man anar en viss sötfruktighet i smakbakgrunden, absolut inget som stör dock.

Som sagt, ett bruksvin i ordets bästa bemärkelse - högsta poäng i grenen användbarhet! Finns hos Carlo Merolli och kostar 69 DKK/SEK.

Inga kommentarer: