lördag 28 augusti 2010

Barolo Pie Rupestris 2003 (Cappellano)


Den ursprungliga planen var att kolla av Cappellanos nolltreor en gång i halvåret för att se vart de tar vägen. När vi så tar en titt i almanackan ser vi till vår förfäran att vi idag skriver 6 månader och 1 dag sedan sist...
Cappellano är tvivelsutan en av de högst aktade baroloproducenterna tillsammans med Bartolo Mascarello, Giuseppe Rinaldi och Giacomo Conterno. Vem man än talar med i Piemonte uttrycker de inget annat än högsta respekt för den här familjen och deras viner. Vi var nära att få till ett besök i somras genom Stefan Jensens försorg men det avblåstes tyvärr i sista stund. Vi får se om vi har bättre lycka i oktober.

Vi häller upp utan att lufta, eftersom årgången är som den är - snabbmogen och kanske lite instabil - så låter vi vinet utvecklas i glaset under kvällen. Färgen är mörkt köttsaftsröd med tydligt bruna reflexer. Doften bjuder på åtskilliga mognadstoner i form av buljong, torkad svamp, soja och ljuv balsamico. Lite krutrök som av nysmällda kinapuffar och vinkelslipsångor tittar fram efter ett tag. Frukten känns djup och söt som kokt bärkompott av jordgubbar och blåbär. Ett helt underbart sniffarvin med flera lager av doftsensationer.

I munnen blir man varse att kombinationen varmt torrt år och det beryktade Serralungaläget Gabutti har framfött en varelse med kraftfull och robust tanninstruktur. Trots den snabba mognaden är syrorna vid gott liv om än av det lite opolerade slaget. En kraftig fruktpelare gör klart att detta är en bredaxlad och kraftfull barolo men som har hjärtat på rätta stället. Till kvällens grillade lammrostbiff med olivpotatis funkar det finfint men det är faktiskt minst lika trevligt på egen hand. Ett kontemplationsvin som på något sätt skänker andakt åt dricktillfället.

Vi köpte en låda när Carlo Merolli sålde ut nolltreorna för 200DKK i vintras och sätter ett kryss i almanackan den 28:e februari 2011 då det är dags att plocka fram flaska nr 3.

4 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Väldigt trevligt vin det där. Ett av de mer minnesvärda smakproven på senaste Origo-provningen, och hade faktiskt utvecklats till det bättre sedan året innan.

Fast nollfyrorna är ju ännu vassare... hoppas att Carlo får in dem, just nu verkar han inte ha några Cappellano alls? Eller?

andersuw sa...

Låter bra Patrik! Ännu ett vin att lägga till den rara skaran av bra Nebbiolo från 2003 eller ...?

Själva har vi hittills bara hittat tre som platsar på listan:

Roagna, Barbaresco Pajé 2003 (förstås)

Castello di Verduno, Barolo Monvigliero Riserva 2003 (provat under semestern)

Travaglini, Gattinara 2003 (provat i onsdags)

Även om vi aldrig haft ambitionen att testa 03:or i större skala har vi säkert provat ytterligare minst ett 10-tal med mindre lyckat resultat. Så oddsen är som väntat ganska dåliga. :-(

Italienska viner sa...

F&V - Webshopen listar Pie Franco 2003 för 1000DKK vilket känns en smula övermaga.

Anders - Aha, Cast.di Verduno gjorde alltså riservor 2003? Låter intressant. Gattinara, Boca, Ghemme, Carema, Lessona och Bramaterra verkar inte klaga på nolltre. Druvorna mognade ut på ett annat sätt än vad de brukar så de vinmakare som visste att hantera situationen gjorde nog ovanligt bra ifrån sig.
Schiavenza tycker jag också klarade sig bra detta året och, som du säger, Roagna.

/Patrik

andersuw sa...

Ja, Castello di Verduno gjorde en Monvigliero Riserva 2003. Verkar som om man fortsättningsvis tänker sig att genomgående göra just Monviglieron som Riserva (när omständigheterna medger). Vet t.ex. att de nu har en Monvigliero Riserva 2004 i pipeline. 03:an var faktiskt snäppet vassare än de reguljära Monvigliero från Castello di Verduno som jag tidigare provat trots att de då kommit från bättre årgångar än 2003 (exempelvis 2001).

Tilläggas kan att Castello di Verduno ofta släpper sina viner så sent att de nästan passerar Riservagränsen per "automatik". Deras Barbaresco Rabajà 2004, som vi reserverat ett sexpack av, släpptes t.ex. först hösten 2009.

Kan tänka mig att du har helt rätt ifråga om de "nordliga provinsernas" förutsättningar i årgång 2003. Kanske var hettan och torkan inte fullt så betungande där uppe.