fredag 27 augusti 2010

Etna Rosso 2001 (Calabretta)


I avdelningen "obskyra vinkombinationer" öppnar vi ikväll den med spänning emotsedda Etna rosson från Calabretta samt, för att stilla hustruns plötsliga bordeauxsug; Château le Doyenné 2005 som Bristly sålde via sin maillista i vintras. En trevlig bordeaux som kan läsas ingående om här och här.

Calabrettas Etna Rosso 2001 har också avhandlats tidigare - här, här och här till exempel. Gamla stockar, nerello mascalese, hög höjd, låg avkastning och sex år på gamla botti - ja, ni hör själva; det här bådar gott!
Utseendet drar mot mörk rubinrodnad som övergår i blekorange periferi, god transparens men inte utan dimmiga slöjor. Doften är genast distinkt med tydliga stråk av mognad och ett kompakt fruktcentrum. De volatila tonerna svävar pietetsfullt omkring med gödsel, animalitet och terpentin utan att förstöra den läckra fruktigheten som utgörs av riktigt svartmogna bigarråer i första rummet. Fint avrundad nos med eleganta mineraler i form av nyregnad makadam och lite kalkiga undertoner.

Munnen blir mjukt inbäddad i de finsandiga tanninerna som bär fram mineraliteten i munnen med en gipspulvrig känsla. Allt känns moget, sobert och stabilt med vackert dova syror som klingar av långsamt. Ett vin i full balans och med en mognad som närmast påminner om vishet - det här är så långt ifrån ett dussinvin man kan komma. (17,5p/20) Carlo Merolli säljer för 135DKK/flaska.

Systervinet Nonna Concetta 2006 är en av våra största Etna-kickar hittills och utgör, med sin vitalitet och superintensiva frukt, ett mycket bra komplement till den här aristokraten. Om du är Etna-nyfiken så köp en blandlåda vetja, nu när det går att få hemskickat och allt!


5 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Två viner i varsin ände av skalan skulle man kunna säga. Håller som vanligt med dig i allt du säger. Fantastiskt vin som borde K-märkas.

Italienska viner sa...

Ja, verkligen i varsin ände. Absolut inget fel på Le Doyenné men man kommer sig inte för att utbrista i så mycket mer än ett: "Mmm, det här var trevligt..."

Calabrettas viner känns verkligen kompromisslösa och ärliga. K-märkning borde nästan bli en valfråga?

/Patrik

andersuw sa...

Hmm. Efter vårt samtal om saken på Il Duca Bianco och dina rapporter här på bloggen blir jag bara än mer sugen på att prova vad Etna-vinerna egentligen går för.

Det gäller i synnerhet som hustrun utfärdat köpförbud på allt annat men uttryckligen lämnat en liten öppning på just Etnafronten. Uppenbarligen lyssnade även hon mycket noggrant på vad du hade att berätta. ;-)

Vad har du att förtälja om "the supply side". Skaffar du allt från Merolli eller finns det även andra kanaler?

Italienska viner sa...

Calabrettas två röda och ett vitt köper man av Carlo som för övrigt har ett "svenskerbjudande" på just dessa - 3x2 flaskor för en svensk tusenlapp, hemskickat.

Tenuta delle terre nere säljs av Gunnar Westlings Ad Libitum i Sverige.

http://www.adlibitum-vinhandel.se/sida2.html

Vi ska prova Benanti så småningom. Dessa säljs av Superiore bl a.

Calabretta är nog en bra introduktion - tre toppviner till mycket bra pris.

/Patrik

andersuw sa...

Stort tack Patrik! Skall botanisera lite på den här kanten så snart tiden medger!