söndag 7 mars 2010

Chateauneuf 2007-shootout

Vi knäböjer och lutar pannan mot biktbåset, salta tårar rinner nedför kinderna när vi lovar bot och bättring efter ytterligare ett snedsteg på kort tid. Det är ett tufft jobb men de där Chateauneuf-du-Pape 2007:orna som alla talar om måste kollas av, vi hoppas på syndernas förlåtelse och kastar oss blint in i lejonkulan.

Vin nr 1 - Ett lätt transparent vin som nästan lutar åt rödbrunt. Örtig, parfymerad och lätt eldig till en början. Massor av läder och lakritsbåtar skymmer en ganska diskret mörkfruktighet. Mineral och järn smyger fram så småningom.
Stor i munnen med mörk och mjuk fruktsyrlighet, inga egentliga tanniner att tala om, ganska lång eftersmak. Angenäm i både näsa och mun men känns snopet öppen eller kanske rentav enkel? (15p/20)
Våra vänner Chateauneuf-fantasterna gissar på Xavier och vi håller med.

En liten besvikelse enligt våra vänner som tycker att exempelvis 2005:an visade en helt annan komplexitet.


Vin nr 2 - Ett betydligt tätare vin, djuprött och nästan lilatingerat. Mjölkchoklad och lite smörkola till en början, mörka bär med en aning kirsch i botten. Knuten doft som behöver en hel del luft för att öppna upp.
Eleganta animaliska toner börjar pocka på uppmärksamheten - stall, gödsel och ammoniak. Tydliga blåbär och en rejäl näve brödkryddor i form av anis och fänkål dominerar efter en stund.
Ganska lätta tanniner men en ljuvlig munkänsla tack vare ett generöst batteri snygga syror och en finstämd grapefruktbeska, eftersmaken varar riktigt länge. (18,5p/20) Vi anar modernare vibbar och gissar på Domaine de la Vieille Julienne.

Ett riktigt njutbart vin som passade våra smaklökar som hand i handske, troligen sjukt ungt men likafullt högpresterande.


Vin nr 3 -Ett djuprött vin med klar transparens. Djup och ymnig frukt innesluten i läder och lite annan animalitet. Kryddig örtighet med dill i spetsen, rök, kanel och en hel del vaniljstång. Rejält rödfruktig och nästan slampigt generös med frukt och alkohol.
Stor och volymiös i munnen, nästan åt det mulliga hållet. Viss pepprighet och lång eftersmak. (16p/20) Bosquet des Papes är den samstämmiga gissningen.

Kännarnas favorit men inte helt övertygande för min del, en smula för mycket av allt och en diabolisk alkoholhetta.


Vin nr 4 - Ljusare men med klar, rubinröd kärna. En hel del animaliska toner som köttsaft och gödsel. Ett stråk av nyrostat kaffe, röda bär och nagellack. Knuten doft med lite metallisk karaktär.
Mycket lätta tanniner men en god syrlighet, en diskret beska föregår en tämligen lång och trevlig eftersmak. (17p/20) Vi chansar på Le Vieux Donjon?

Mycket intressant att smaka men kanske en aning anonymt till följd av sin ungdom, ett vin som säkert kommer att åldras med stil.


Vin nr 5 - Tätare rubinröd med svarta reflexer. Diesel, avgaser, parkeringshus och mörkfruktig elegans. Piptobak, stall och välintegrerade fattoner som ger ett mycket komplext intryck. Trivsam fruktighet som piggar upp.
Munkänslan är finfin med läskande inslag, helgjutet och välbalanserat - ett riktigt njutarvin. (17,5p/20) Gissningen får bli Roger Sabon.

Känns drickvänligt just nu, ger ett nästan moget intryck med alla sina tredjehandslika aromer.


Vin nr 6 - Återigen tätare rubinrött. Smörkola och inspritade körsbär, animaliska toner av gödsel. God fruktkoncentration med mineral och varmt stendamm i bakgrunden. Lakrits och skogsbär. Känns verkligen drickmogen och välkomnande.
Elegant extraktion utan alkoholöverslag, tydligast tanniner ikväll och ljuvligt lång eftersmak. (18p/20) Clos Saint Jean?

Budgetalternativ som nästan tog hem segern. Våra Ch9dP-rutinerade vänner tyckte att detta var en riktigt positiv överraskning och det är nog bara att hålla med - seriöst köpläge.


9 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Intressant genomgång och kul med ett lite annat perspektiv på 07 i Södra Rhone.

Tror dock inte att det hjälper med tårar och löften om bot o bättring. Det krävs försakelse och självspäkning. En vecka med aussieshiraz på box till akompanjemang av Per Gessle-outtakes. För ditt eget bästa.

Italienska viner sa...

Vi har fått en skarp varning från barolotalibanernas ledare Mulla Caviola med hot om repressalier nästa gång så vi ligger lågt nu ett tag.

Aussieshiraz hade nog funkat i en vecka men Per Gessle låter helt outhärdligt.

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Det är ju liksom det som är själva idén med självspäkning. Det ska vara outhärdligt.

Birk sa...

kul att ni gillade Xavier, bra grejor för som sagt bra pris, tyckte själv att den var lite knuten när jag provade senast..., inget ni reflekterade över?

Italienska viner sa...

Birk - Det kanske var därför vi gillade den :-)
Nej, Xavier, BdP och Clos Saint Jean uppfattade jag som öppna och generösa.

/Patrik

Jörgen Andersson sa...

Man tackar för denna heroiska insats i Ch9-träsket! Det är som sagt ett hårt jobb, men vilka skulle vara bättre lämpade att göra det med öppna sinnen och med lämplig distans än ni? Verkar som om jag får bunkra några Xavier inför våren & sommaren...

Italienska viner sa...

Ingen orsak Jörgen, vi ställer upp på det mesta och biter ihop i sanningens tjänst...
Ila iväg till Hansacompagniet och rädda ett par Xavier undan de flourescerande lysrören och njut till påsklammet.

/Patrik

MMM sa...

Blindprovning regerar! Chateauneuf är mycket tycke och smak, med ganska tydliga vinmakningsskillnader. Jag var med på ett hörn på en blind Ch9-provning för ett tag sen, och maken till spretigt resultat har jag aldig sett. Tror alla viner hade en minst en anhängare (förutom just Clos Sainte Jean). Charvin avgick med knapp seger den gången. Det blir till att köpa en Xavier och kolla. Första årgången på SB brukar ju också betyda en hel del, så man får passa på.

Anonym sa...

Tycker Xavier osar för mycket alkohol tyvärr..