fredag 5 mars 2010

Barbera d´Alba 2008 (Cascina Cucco)


Cascina Cucco har gjort ett positivt intryck hittills, deras barolo Ceratti 2004 är riktigt trevlig och 2005:an verkar ha potential för framtida utveckling men vi har aldrig tidigare smakat något av "vardagsvinerna" från gården.
Deras Barbera d´Alba 2008 har hämtat druvmaterialet från Roddi d´Alba dryga halvmilen norr om Serralunga. Kort maceration som följs av lagring på stål.

Färgen är djupröd med ett bläckblått skimmer. Doften är initialt lite sötaktig med en kryddighet och diffusa spår av kafferosteri som gäckar. Snart får vi dock en ren barberanäsa med tydliga bär - framförallt åt tranbärs- eller rentav lingonhållet.
Frisk grönörtighet av mynta och libbsticka samsas med mineral och soltorrt grus. Äpplecider eller snarare calvados brukar förnimmas i barberor som vi gillar och mycket riktigt ger detta sig tillkänna så småningom.

Smakmässigt har vi att göra med en typisk representant för druvan och området - stringenta syror och blygsamma tanniner. En viss eldighet kan möjligen ses som ett exotiskt inslag, detta stör inte på något sätt utan bjuder snarare in eftersmaken att stanna lite längre. Ett riktigt välsnickrat bordsvin i enkel och charmig stil.
Signore Merolli säljer för DKK68/flaska vid köp av låda.

(15p/20)

14 kommentarer:

andersuw sa...

Patrik,

Trevligt att höra att Cascina Cucco visar framfötterna även på Barberafronten. Vi har i likhet med er hittills koncentrerat oss på deras Barolo (Vigna Cucco och Cerrati) men det låter ju på dig som även Barberorna är väl värda ett smakprov.

Lite lustigt bara att de på hemsidan skriver att vinet kommer från "Roddi d'Alba" samtidigt som andra viner påstås härröra från "Serralunga" (utan något efterföljande "d'Alba"). Den förstnämnda byn/kommunen heter ju Roddi kort och gott (eftersom det bara finns ett Roddi i Italien) medan Serralunga behöver sitt tillägg (eftersom det finns ett antal "Serralungor" att välja på). Gissningsvis är det någon marknadsförare eller webtekniker utan större lokal- eller vinkännedom som utformat texten och fått för sig att en Barbera d'Alba nödvändigtvis måste komma från en ort som heter något på Alba.

Italienska viner sa...

Exakt Anders, jag reagerade också på det där med namnen men man får på något vis ändå rätta sig efter källan? Men det är ju möjligt att de inte är så noga med korrekturläsningen av sin hemsida.

En trevlig barbera är det dock som sagt!

/Patrik

andersuw sa...

Ja och det är ju trots allt huvudsaken. Ett och annat småfel på hemsidan kan vi ju trots allt leva med bara vinet smakar som det ska. :-)

Apropå vininköp i Danmark: Har du några bra tips om hur man enklast håller sig informerad (via Internet) om vilka "vinklipp" som för tillfället finns att göra i Danmark (i synnerhet då på Italienfronten förstås)? Vi har ju tyvärr inte så nära till som du men passerar dock normalt sett en gång per år, på väg från/till semester på kontinenten, oftast via Rödby-Puttgarden men någon gång också via Bältbroarna. Det finns dock sällan särskilt mycket tid att vinka på för botanisering på plats utan skall det handlas något gäller det att veta vad och var i förväg.

Italienska viner sa...

Danmarks bästa snabbköp Superbest får sina viner levererade av Gobivin och kampanjerna kollas av varje vecka via
http://www.gobivin.dk/SuperBesttilbud.asp
Annars är det Carlo Merolli, Erik Sörensen, Cibi e Vini och Philipson Wine och Winegroup som gäller.

/Patrik

andersuw sa...

Tack Patrik!

Ingvar Johansson sa...

En god hjälp när det gäller att hålla sig ajour är ju nyhetsmailen från olika importörer. Merollis är alltid läsvärda, särskilt om man blir "friadgangist". En del importörer är dessutom vänliga och lägger undan/reserverar tilbuden om man inte har möjlighet att komma förbi så ofta.

Dansk i 08 sa...

SuperBest absolut, men kolla isär bästa SuperBest i Klampenborg primärt via annoncer i www.villabyerne.dk (läs e-avisen) det krävar lite tälamod, men denna vecka tx Caselferro 2005 til 149 dkk(I know inte bästa årgangen, men därfor känns priset vel OK)

andersuw sa...

Tack Ingvar och Dansk i 08!

Ingvar: Tack för ytterligare tips. Ja min egen erfarenhet från tyska vinhandlare säger mig också att sådana mejl kan vara användbara. Jag måste erkänna att uttrycket "friadgangist" vållade mig visst huvudbry till en början men ett besök på Merollis hemsida botade huvudvärken.

När det gäller Merolli får jag intrycket att han har mer att erbjuda än vad som framgår om man besöker hans webshop. Jag har t.ex. aldrig sett Cascina Cuccos Cerrati annonseras i shopen. Har jag rätt i detta? Och hur kommer man åt de "dolda" delarna? Är detta förbehållet "friadgangisterna" via mejle eller?

Dansk i 08: Jag har sedan tidigare på din inrådan (i kommentar på Ingvars blog) antecknat SuperBest i Österbro samt i Charlottenlund som de bästa SuperBest-alternativen på vinfronten. Jag är dock osäker på vilken av alternativen i Charlottenlund du menar. Det finns tre att välja på om man kikar på SuperBests hemsida. Och är detta samma butik som den du tänker på när du nu skriver Klampenborg? Klampenborg ligger ju alldeles intill Charlottenlund, men jag kan inte se att de har någon "egen" SuperBest-butik.

Italienska viner sa...

Anders - Du har rätt i att Merollis webshop inte är speciellt engagerande, det är i nyhetsbreven (ordinarie + friadgangister) som gäller.

SB Charlottenlund på Jaegersborgsallé 44 är lite mer upscale. Vi tycker att SB Rotunden i Hellerup (jämte Tuborg) är ytterligare snäppet roligare.

/Patrik

nron sa...

Er man også interesseret i italienske madvarer - og det er vel de fleste læsere af denne glimrende blog :) - kan det store italienske supermarked i sydhavnen Supermarco også anbefales. De har et meget fint vinsortiment, heriblandt også ting som er svære at finde andre steder i DK, fx. Burlotto og Mastroberardino.

VH Niels

andersuw sa...

Tack för tipset Niels. Burlotto tillhör våra absoluta favoriter. Vi brukar för det mesta köpa det vi vill ha därifrån direkt från gården (de tillhör de obligatoriska anhalterna vid varje Piemontebesök) men det är skönt att veta att det finns reservalternativ i Danmark om det skulle behövas. Vet du vad Supermarco håller för priser på Burlottos viner, exempelvis på deras Monvigliero som är något alldeles speciellt.

nron sa...

Jeg var derude forleden og håber jeg husker rigtigt: 03 Verduno på tilbud til 225 dkk, 04 Acclivi tilbud til 240, 225 for 04 annata. 04 Monvigliero husker jeg ikke præcist, men det er i omegnen 255-275. Jeg smagte annataen fra 03 for et par uger siden og var vildt imponeret - masser af saft og kraft, drikkeklar men med mange år i sig endnu.
Der er også en del ældre årgange på hylderne derude, fx købte jeg 99 Mastroberardino Taurasi Radici Riserva for 225 dkk.
Man kan sikkert ringe i forvejen hvis man kommer langvejs fra, det er meget venligt og vidende personale.

VH Niels

andersuw sa...

Tack igen Niels! Alltid kul att stöta ihop med folk som verkligen förstår sig på vin. För det gör man förstås om man älskar Burlotto. ;-)

Italienska viner sa...

Hej Niels!

Tack för värdefull info, Supermarco ska definitivt besökas vid nästa Köpenhamnsvisit. Vi provade bara deras Rainoldi på Vini d´Italia.
Vilken förträfflig blogg du har, högintressanta viner och fantastiskt vackra bilder. Vi har satt ett bokmärke!

/Patrik